Shpresa e re për të gjithë ata që vuajnë nga mungesa e gjumit. Zbulohet një gjen që shkakton pagjumësinë

Shpresa e re për të gjithë ata që vuajnë nga mungesa e

Duke zhbllokuar misteret e kodit gjenetik të njeriut, një studim i fundit i kryer në Holandë ka zbuluar modele specifike të ADN-së që luajnë një rol kyç në përcaktimin e ndjeshmërisë ndaj pagjumësisë. Shkencëtarët kryen studimin duke monitoruar nga afër modelet e gjumit të gati 2500 individëve, që nga koha kur ata ishin në barkun e nënave të tyre deri në moshën 15 vjeç. Studimi zbuloi se individët që posedonin shënues gjenetikë të lidhur me çrregullimet e gjumit ishin më të prirur ndaj zgjimit gjatë natës gjatë adoleshencës.

Ndryshe nga gjetjet e mëparshme të kufizuara për të rriturit, hulumtimet e reja tregojnë se gjeni “i gjumë i keq” mbetet aktiv gjatë gjithë jetës së një personi. Shkencëtarët nga Qendra Mjekësore Universitare e Roterdamit dhe Qendra Mjekësore Universitare Erasmus MC theksuan rëndësinë e zbulimit të hershëm të problemeve të gjumit tek fëmijët, duke theksuar nevojën për të ndërhyrë që në fëmijëri për të parandaluar pagjumësinë e mundshme gjatë gjithë jetës.

Duke mbledhur mostra të ADN-së nga 2,458 fëmijë evropianë të lindur midis prillit 2002 dhe janarit 2006, studiuesit përdorën gjakun e kordonit dhe mostrat e marra kur fëmijët e përfshirë në studim ishin gjashtë vjeç. Nënat dhanë informacione për modelet e gjumit të fëmijëve të tyre në faza të ndryshme, ndërsa një grup prej 975 adoleshentësh mbanin pajisje për monitorimin e gjumit për rreth dy javë. Analiza gjeneroi rezultatet e rrezikut të ADN-së, duke zbuluar një korrelacion midis rezultateve të larta dhe problemeve të vazhdueshme të lidhura me pagjumësinë, të tilla si zgjimi natën dhe vështirësia për të fjetur gjatë fëmijërisë.

Shkencëtarët shprehën nevojën për kërkime të mëtejshme në zbulimin e hershëm të bazuar në gjenetik dhe parandalimin e problemeve të gjumit. Gjetjet e tyre janë dokumentuar në Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Duke njohur ndikimin e gjumit në zhvillimin dhe suksesin akademik të fëmijës, ekspertët mbrojnë zgjidhjen e hershme të problemeve të gjumit. Një studim i vitit 2022 i publikuar në Journal of Clinical Sleep Medicine gjeti gjithashtu një lidhje midis gjumit të shqetësuar dhe performancës akademike. Po kështu, një studim i Fondacionit Kombëtar të Gjumit të SHBA-së zbuloi se më shumë se 87 për qind e nxënësve të shkollave të mesme në SHBA nuk bëjnë 8 deri në 10 orë gjumë të rekomanduar në natë.

Ashpërsia e problemit ka shtyrë Akademinë Amerikane të Pediatrisë të etiketojë cilësinë e dobët të gjumit tek adoleshentët si një ‘epidemi’, duke përmendur përdorimin e mediave elektronike, konsumin e kafeinës dhe fillimin e hershëm të shkollës si faktorë kontribues. Ky ndërgjegjësim nxiti veprim, me prindërit dhe ekspertët e gjumit që u kërkonin legjislaturave shtetërore të miratojnë fillimin e mëvonshëm të shkollës. Aktualisht, Kalifornia dhe Florida janë të vetmet shtete me politika që urdhërojnë që orët e shkollave të mesme publike të mos fillojnë para orës 8:30 të mëngjesit, megjithëse afati i zbatimit në Florida zgjat vetëm deri në vitin 2026.

EMISIONET