Afrika e Jugut do të bëhet kombi i parë afrikan që prezanton lejen e përbashkët prindërore

Afrika e Jugut do të bëhet kombi i parë afrikan që prezanton

Afrika e Jugut do të bëhet kombi i parë afrikan që prezanton lejen e përbashkët prindërore pas një vendimi të gjykatës së lartë që të dy prindërit duhet të kenë të drejtën e pushimit pas lindjes së fëmijës së tyre ose nëse birësojnë një fëmijë.

Sipas një raporti nga The Guardian, gjykimi u lejon prindërve të zgjedhin se si të ndajnë katër muaj leje prindërore mes tyre. Politikanët tani kanë dy vjet për të rafinuar dhe zhvilluar ligjin, thuhet në raport.

Deri më tani, nënave u jepej një leje prej katër muajsh, ndërsa baballarëve/partnerëve u lejohej një leje maksimale prej 10 ditësh. Aktivistët e përshëndetën gjykimin duke e quajtur atë një “piketa të rëndësishme”.

“Kjo ngre nivelin e lejes për prindërit në një mënyrë të mrekullueshme. Jam i emocionuar që ligji ynë po bëhet më në përputhje me kushtetutën tonë,” tha Wessel van den Berg nga organizata për barazi gjinore Equimundo.

Berg, i cili është zyrtari MenCare në organizatë, tha se gjykimi theksoi nevojën për reforma të mëtejshme për të përafruar këtë politikë (leje prindërore e përbashkët) me realitetin e jetës në Afrikën e Jugut.

Nkululeko Mbuli, një strateg i komunikimit në Embrace (një lëvizje sociale për nënat), tha se ndërsa kjo leje ishte një lëvizje në drejtimin e duhur, ajo ende i ndryshonte nënat.

Mbuli tha se gjykimi e vendosi përgjegjësinë për largimin me individë në vend që të ndërtojë një sistem kujdesi. Ai theksoi se të papunët janë lënë jashtë punësimit të pasigurt.

Lejet prindërore në të gjithë Afrikën variojnë nga 8-14 javë. Megjithatë, disa vende lejojnë vetëm dy deri në tre ditë pushim.

EMISIONET