Për gjeniun e vërtetë - Leonardo da Vinçi, heretiku që sfidoi Kishën dhe konsideroi vetminë miken e tij më të mirë

Për gjeniun e vërtetë - Leonardo da Vinçi, heretiku

Leonardo da Vinci shkëputet nga teknika tradicionale e pikturës toskane duke liruar linjat për të qenë në gjendje të kuptojë nuancat e pafundme të shpirtit njerëzor dhe lëvizjen e pakapshme të natyrës, të cilat në pikturat e tij, vetëm në dukje të palëvizshme dhe të qeta, duket se duan të dialogojnë me ata ëndje që i vëzhgojnë. Për ta arritur këtë, ai përdor teknikën e nuancuar, duke krijuar turbullira edhe në sfondin nga i cili dalin figurat njerëzore të portretizuara.

Ne i njohim tiparet fizike të këtij gjeniu falë një autoportreti të famshëm të datuar rreth vitit 1515 dhe burimeve të ndryshme që vlerësojnë bukurinë e tij të jashtme dhe të brendshme.

Personaliteti i tij është përshkruar nga shumë prej bashkëkohësve dhe të gjithë duket se janë dakord me skepticizmin ndaj fesë dhe përçmimin e tij absolut për njerëzit e Kishës, gjë që duket edhe nga disa nga shënimet e tij të gjetura. Altruist dhe dashamirës i kafshëve, ai nuk ka shumë besim te lloji njerëzor dhe e konsideron vetminë mikun e tij më të mirë.

Gjeniu i një mijë talenteve, të cilit një jetë nuk i mjaftoi për të kënaqur dëshirën e tij për dije dhe eksperimente, lindi në Vinci, afër Firences më 15 prill 1452 nga marrëdhënia jolegjitime mes një noteri të ri dhe një vajze të një klase më të ulët shoqërore. Edhe pse prindërit e tij kishin ndjekur atë rrugë të shënuar tashmë të martesave me njerëz të së njëjtës klasë shoqërore, Leonardo konsiderohet nga gjyshërit e tij nga babai një nip i plotë.

Fatkeqësisht, pak piktura na kanë ardhur për shkak të dëshirës së tij të papërmbajtshme për të provuar vazhdimisht teknika të reja që kanë komprometuar kohëzgjatjen e tyre. Nga ana tjetër, sasia e panumërt e vizatimeve dhe shënimeve i ka lejuar studiuesit të rindërtojnë veprimtarinë e tij intensive, e cila përfshin fusha të shumta.

I njohur në mbarë botën si piktor, Leonardo iu përkushtua edhe aktiviteteve të tjera duke përfshirë arkitekturën, inxhinierinë dhe studimet e anatomisë dhe mekanikës.

Një gjeni i shumanshëm, ai e konsideron lidhjen midis artit dhe shkencës si të pandashme dhe për këtë arsye ai beson se qëllimi kryesor i artistit është të studiojë fenomenet e natyrës dhe të thellojë njohuritë e tij për trupin e njeriut, që të jetë në gjendje ta riprodhojë atë në një mënyrë realiste. Por me një mënyrë realiste ai nuk nënkupton arritjen e përsosmërisë nga pikëpamja fizike; ajo që ka vërtet rëndësi për të është të shprehë ndjenjat dhe emocionet e figurave që portretizon.

Ai punoi kryesisht në Firence, ku u trajnua në punishten e njohur Verrocchio , duke filluar nga viti 1464.

Më pas u punësua nga viti 1482 si inxhinier ushtarak nga Ludovico il Moro dhe bëri udhëtime të shumta gjatë jetës së tij. Vdiq më 2 maj 1519 në Amboise, Francë.

Veprat e para të Leonardos ende zbulojnë disa paqartësi, por ai stil i pagabueshëm i vëmendjes së veçantë ndaj natyrës tashmë shfaqet, gjë që e shtyn atë të vendosë figurat e portretizuara jashtë, një zgjedhje mjaft e pazakontë në atë periudhë.

Vetëm nga fundi i viteve 1970, qëllimi i Leonardos për të riprodhuar gjendjen shpirtërore në pikturë duke përdorur teknikën e nuancuar mund të konsiderohet i arritur.

Një nga veprat e tij në të cilën mund të shohim thyerjen e tij totale me format e forta dhe konturet e theksuara mirë, është "Virgjëresha e shkëmbinjve", porositur nga vëllazëria e Konceptimit të Papërlyer të Marisë. Dhe kush do të refuzojë më pas versionin e parë të krijuar nga piktori, sepse konsiderohet i vështirë për t'u kuptuar dhe i mungojnë ato detaje që konsiderohen thelbësore për të qenë në gjendje të identifikojë foshnjën Jezus. Për më tepër, vështrimi enigmatik i engjëllit të rrethuar nga krahë të errët dhe skenari i zymtë dhe misterioz që përbën sfondin për protagonistët e portretizuar nuk vlerësohen.

Ndonëse versioni i dytë, i lindur për të kënaqur dëshirat e porositësve të veprës, fiton famë të madhe, duhet pranuar se më interesantja është i pari, pikërisht sepse stili novator i artistit shpërthen nga fuqia dhe shkrirja mes natyrës dhe personazheve.

Leonardo thyen traditën katolike duke marrë frymëzim nga Ungjijtë apokrifë dhe një tekst "heretik" në të cilin Madona dhe Shën Gjon Pagëzori konsiderohen protagonistët e vërtetë të Dhiatës së Re, duke mohuar kështu qendrën e Jezusit .

Shpella e errët që hapet në një peizazh shkëmbinjtë e të cilit me konturet e pacaktuara humbasin formën e tyre përfaqëson një risi të vërtetë perspektive.

Nga ana tjetër, kur shikojmë një objekt në distancë të përshkuar nga një dritë, të cilin Leonardo e bën të artë dhe pluhur, vizioni që marrim nuk është i qartë. Dhe drita kalon edhe nëpër ato figura të përfaqësuara në të cilat disponimi është qartësisht i dukshëm në një bashkim veprimesh dhe vështrimesh që krijon një skemë tjetër brenda skemës piramidale. Një model rrethor që fillon me fëmijën San Giovanni dhe përfundon me të.

Në variantin e dytë, spontaniteti i artistit lë vend për një vepër më monumentale se e para, por e ekzekutuar me një teknikë më pak të rafinuar, në të cilën figurat e portretizuara dalin mbi të gjitha nga sfondi.

Zhduket gjesti i kryeengjëllit Uriel dhe bashkë me të ndoshta edhe mesazhe të tjera misterioze që Leonardo ndoshta donte të dërgonte.

Modeli i ri i portretit që Leonardo i jep artit, gjen apoteozën në pikturën e tij më të famshme, portretin enigmatik të "Mona Lizës", e njohur si "La Gioconda".

E filluar në vitin 1503 dhe nuk iu dorëzua kurrë klientit, tregtari Francesco del Giocondo, i cili thjesht kishte kërkuar një portret të gruas së tij, të quajtur Lisa, "La Gioconda" ka qenë objekt studimi nga shumë kritikë.

Ajo që duhet të ishte një portret nga jeta i nënshtrohet ripërpunimeve të shumta nga artisti, asnjëherë i kënaqur me rezultatin dhe për këtë arsye për t'u konsideruar një vepër e papërfunduar.

Paplotësia e tij karakteristike përmbledh gjenialitetin misterioz të këtij artisti të jashtëzakonshëm në krijimin e gjysmëgjatësisë së një gruaje që buzëqesh në mënyrë të padukshme. Dhe ajo buzëqeshje, si dhe vështrimi që në varësi të pozicionit nga i cili vërehen, ndryshojnë vazhdimisht, bëhen simbol i pakapshmërisë së shpirtit njerëzor.. Shprehja e padeshifrueshme e Mona Lizës përcjell shqetësim dhe në të njëjtën kohë një melankoli të ëmbël, e cila duket sikur na pëshpërit, herë butë, herë sadiste, përpjekjen tonë të kotë për të mundur të ndalojmë momentin. Dhe ndoshta në këtë veçori mund të kapet bukuria e jetës dhe shndërrimi i saj i pandërprerë, i cili shfaqet në sfondin e peizazhit në distancë për të siguruar që vazhdimësia midis gruas së portretizuar dhe natyrës në krijim të bëhet një nga më të mëdhatë kryevepra të historisë së artit.

Madhështia e Leonardos na kujton pasionin e tij të pamasë për artin dhe aftësinë e tij të rrallë për të tallur institucionin më të fuqishëm të asaj periudhe, por edhe për të shtytur tej caqet e së mundshmes së zotërimit të botës përmes dritës së dijes dhe pasurimit të shpirtit.

albert vataj leonardo da vinçi

EMISIONET