Papirusi i Librit të të Vdekurve 16 metra i gjat֝ë, më shumë se 2,000-vjeçar

Papirusi i Librit të të Vdekurve 16 metra i gjat֝ë, më shumë se 2,000-vjeçar, u zbulua në Saqqara, Egjiptit

Papirusi i Librit të të Vdekurve 16 metra i gjat֝ë, më

Për herë të parë në 100 vjet, një papirus i plotë "Libri i të vdekurve" është zbuluar në Saqqara, duke shënuar kështu një pasurim njohës të asaj bote që gjithnjë surprizon me të dhëna dhe nxjerrje në dritë.

Arkeologët në Egjipt kanë zbuluar një papirus 16 metra të gjatë që përmban pjesë nga Libri i të Vdekurve. Dokumenti më shumë se 2,000-vjeçar u gjet brenda një arkivoli në një varr në jug të Piramidës së Hapit të Djoserit në Saqqara.

Ka shumë tekste nga Libri i të Vdekurve dhe analiza e gjetjes së re mund të hedhë dritë mbi traditat e lashta të varrimit egjiptian. Puna e konservimit tashmë ka përfunduar dhe papirusi po përkthehet në arabisht, sipas një deklarate, i cili u publikua në lidhje me një ngjarje që shënon Ditën e Arkeologëve Egjiptianë më 14 janar.

Ky është papirusi i parë i plotë që zbulohet në Saqqara në më shumë se 100 vjet, tha Mostafa Waziry, sekretari i përgjithshëm i Këshillit të Lartë të Antikiteteve, sipas deklaratës.

Piramida e shkallës së Djoserit u ndërtua gjatë mbretërimit të faraonit Djoser (sundoi rreth 2630 para Krishtit deri në 2611 para Krishtit) dhe ishte piramida e parë që ndërtuan egjiptianët. Zona përreth piramidës së shkallëve është përdorur për varrime për mijëvjeçarë. Në të vërtetë, arkivoli që mbante papirusin e sapogjetur daton në periudhën e vonë (rreth 712 para Krishtit deri në 332 para Krishtit), Zahi Hawass, i tha Live Science në një email ish-ministri i Antikiteteve i Egjiptit. Informacioni se kush e zotëronte papirusin dhe datën e saktë të tij do të shpallet së shpejti, tha Hawass.

Libri i të Vdekurve është një emër i ditëve moderne që i është dhënë një sërë tekstesh që egjiptianët besonin se do t'i ndihmonin të vdekurit të lundronin në botën e krimit, ndër të tjera. Ato u përdorën gjerësisht gjatë Mbretërisë së Re (rreth 1550 para Krishtit deri në 1070 para Krishtit).

Ndërsa 16 metra janë të gjata, ka shembuj të tjerë të papiruseve të Librit të të Vdekurve të asaj gjatësie ose më të gjatë. "Ka shumë dorëshkrime që do të kishin qenë të ngjashme në gjatësi, por dorëshkrimet e papirusit të teksteve fetare të lashta egjiptiane, mund të ndryshojnë në mënyrë dramatike në gjatësi," tha për Live Science në një email, Foy Scalf, kreu i arkivave kërkimore në Universitetin e Çikagos. Scalf, i cili nuk ishte i përfshirë në zbulimin e fundit, por mban një doktoraturë në Egjiptologji, vuri në dukje se ka rrotulla të Librit të të Vdekurve që kanë një gjatësi mbi 30 m.

Ky duhet të jetë papirusi i dytë që përmban tekste nga Libri i të Vdekurve që është gjetur në Saqqara vitin e kaluar. Në vitin 2022, një papirus fragmentar 4 m që përmban tekste nga Libri i të Vdekurve u gjet në Saqqara në një bosht varrimi pranë piramidës së faraonit Teti (mbretëroi rreth 2323 para Krishtit deri në 2291 pes). Mbi të ishte shkruar emri i pronarit të tij, një burrë i quajtur "Pwkhaef".

Pavarësisht se u varros pranë piramidës së faraonit Teti, Pwkhaef jetoi shekuj pas sundimtarit. Boshtet e varrimit ku u gjet ky papirus datojnë në dinastitë e 18-të dhe të 19-të të Egjiptit (1550 para Krishtit deri në 1186 para Krishtit). Por praktika e varrosjes pranë piramidës së një ish-sundimtari ishte e njohur në Egjipt në atë kohë.

Zbulimi u bë nga një ekip arkeologësh egjiptianë nga Ministria e Turizmit dhe Antikiteteve, e cila ende nuk ka publikuar imazhe të dokumentit antik. Sipas deklaratës, papirusi së shpejti do të shfaqet në një muze egjiptian. / Owen Jarus - Live Science

EMISIONET