Julius von Klever, poeti i peizazhit të trishtë, gjermani i skandaleve që u bë i preferuari i elitës ruse

Julius von Klever, poeti i peizazhit të trishtë, gjermani i skandaleve

Peizazhi i tij është një vështrim gati ngjethës. I konsideruar si romantiku i natyrës së ashpër, ai ka një aftësi ta shkruaj momentin me një gjallëri të tillë, ngjyra dhe tone të forta, si në një qasje të të përpijë fuqishëm në përjetim. Poetika e tij e peizazhit është një lirikë e trishtë që të shpon tejpërtej.

Ndoshta jo të gjithë tablotë e gjermanit Julius von Klever janë të ngarkuara me peshë të pikëllimtë, por pa përjashtim gjithëçfarë përbën galerinë e tij është unike në mënyrën se si ai përmes penelit arrin të krijojë një lloj marrëdhënieje që të rrëmben.

Ka një narrativë elokuente dhe një mënyrë shumë origjinale të të rrëfyerit të asaj që sheh dhe asaj që ai shpreh.

Në pyjet e tij ka pothuajse gjithnjë borë, dhe një diell i mardhur që flakërin diku në një sfond, si për ta mbajtur të ndezur shpirtin e tablosë.

Julius Sergius von Klever (31 janar 1850, Tartu - 24 dhjetor 1924, Leningrad ) ishte një piktor gjerman i peizazhit baltik .

Babai i tij ishte një kimist që jepte mësime farmakologjie në Institutin Veterinar. Ai shfaqi talentin artistik në moshë të re dhe mori mësime nga Konstantin von Kügelgen. Pas përfundimit të arsimit fillor, u regjistrua në Akademinë Perandorake të Arteve të Bukura, ku me insistimin e të atit studioi arkitekturë. Megjithatë, pas një kohe të shkurtër, ai filloi të merrte mësime për pikturë peizazhi; fillimisht me Sokrat Vorobiev, pastaj Mikhail Clodt 

Më 1870, ai u përjashtua me sa duket nga Akademia, për arsye të panjohura. I padiplomuar, ai filloi të ekspozonte veprat e tij. Në vitin 1871, një punë e tij u ble nga Konti Pavel Stroganov dhe, vitin e ardhshëm, piktura e tij. "Sunset", u ble nga Dukesha e Madhe Maria Nikolaevna. Më 1874, ai pati ekspozitën e tij të parë personale në Shoqërinë Imperiale për Inkurajimin e Arteve. Pasi Car Aleksandri II shprehu interes për punën e tij, ai u emërua "Artist" nga Akademia, pavarësisht se nuk ishte i diplomuar. Më 1878 u bë “Akademik”.

Në vitin 1879, ai dhe aktori Vasily Samoylov (i cili ishte një piktor amator) kaluan disa kohë duke punuar në ishullin Nargen. Punimet që rezultuan u blenë nga Pavel Tretyakov dhe Familja Perandorake, duke përfshirë Carin Aleksandër III. Pas kësaj Akademia e emëroi Profesor. Në vitin 1885, ndihmoi në organizimin e ekspozitës ruse në Ekspozitën Universelle d'Anvers.

Gjatë kësaj kohe, ai ishte i mbingarkuar me porosi dhe shpesh përfundonte një pikturë në një ditë të vetme. Ai ndonjëherë punësonte edhe si asistentë.

Në fund të viteve 1890, një mik i tij nga Akademia u implikua në një skandal që përfshinte kumar dhe përvetësim. Ai u përfshi në këtë histori duke pësuar një krizë nervore që e detyroi të hiqte dorë përkohësisht nga piktura. Në vitin 1908, ai shkoi në Gjermani me familjen për të shmangur situatën dhe jetoi në Neustrelitz deri në vitin 1915, kur lufta e detyroi të kthehej në shtëpi.

Pas Revolucionit, ai filloi të merrte mbështetje nga "Shoqëria e Artistëve rus". Për pjesën tjetër të jetës së tij, ai dha mësim në Akademinë (nën emrat e saj të rinj të njëpasnjëshëm sovjetik) dhe në Akademinë e Artit dhe Industrisë, ku drejtoi departamentin e pikturës "monumentale".

Tre nga katër fëmijët e tij u bënë piktorë; Maria (1878-1967) një artiste teatri, Julius (1882-1942) që dha mësim në Akademinë e Artit dhe Industrisë, dhe Oscar (1887-1975) një artist teatri që gjithashtu dizajnonte kostume.

albert vataj julius von klever

EMISIONET