Pse po ikin shqiptarët? Jemi kombësia më e madhe që ka aplikuar për azil në Britaninë e Madhe në vitin 2022

Pse po ikin shqiptarët? Jemi kombësia më e madhe që ka

Numri i azilkërkuesve nga Shqipëria, që drejtohen në brigjet britanike, është rritur në mënyrë dramatike vitet e fundit dhe kjo ka bërë që qeveria e Mbretërisë së Bashkuar, të marrë masa për shtetasit shqiptarë për të kontrolluar ardhjen e tyre në vend, shkruan inews.co.uk.

Ministrat britanikë janë zotuar të përpunojnë dhe riatdhesojnë shpejt numrin e madh të shqiptarëve që kalojnë Kanalin Anglez me varka të vogla.

Deputetët kanë veçuar më parë shtetasit shqiptarë që kalonin kanalin, ku Sekretarja e Brendshme Suella Braverman, komentoi në fund të vitit të kaluar se kishte një “rritje të numrit të të ardhurve shqiptarë”, dhe ata ishin përgjithësisht të rinj, burra beqarë që ishin ose pjesë e bandave të organizuara kriminale, ose të përfshirë në veprimtari kriminale si droga.

Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama iu kundërpërgjigj atyre komenteve, duke thënë në nëntor të vitit të kaluar se Mbretëria e Bashkuar po i sulmonte në mënyrë të rreme shqiptarët, duke i cilësuar “si shkaku i krimit dhe problemeve të saj kufitare”, si dhe sulmoi atë që ai e quajti “retorikë të çmendur” dhe “retorikë të lehtë”.

Sa azilkërkues në Mbretërinë e Bashkuar janë shqiptarë?

Në vitin 2022 ka pasur 14,223 aplikime nga azilkërkuesit shqiptarë dhe 9,573 prej tyre kanë ardhur nga njerëz që kanë mbërritur me varka. Shumica e aplikantëve nga Shqipëria – 83 për qind, ose 11,832 – ishin meshkuj në moshë madhore.

Është një rritje e ndjeshme krahasuar me vitet e mëparshme, kur rreth 800 shqiptarë mbërritën në Britaninë e Madhe me varka të vogla në vitin 2021 dhe 50 një vit më parë.

Në dhjetor, kryeministri Rishi Sunak zbuloi planet për të përshpejtuar largimin e emigrantëve shqiptarë, sipas masave për të shtrënguar ligjet moderne të skllavërisë.

Ai njoftoi një marrëveshje të re me qeverinë shqiptare, që synon parandalimin e emigrimit të njerëzve nga Shqipëria në MB, e cila do të përfshijë vendosjen e zyrtarëve të Forcave Kufitare të Mbretërisë së Bashkuar në Tiranë, për të përçarë bandat kriminale.

Pse njerëzit largohen nga Shqipëria?

Më shumë se gjysma e emigrantëve, që pretenduan se ishin viktima të skllavërisë moderne pasi kaluan Kanalin në gjysmën e parë të vitit të kaluar, ishin shqiptarë.

Nga 1,156 personat e regjistruar për pretendime të tilla midis janarit dhe qershorit 2022, 591 ishin shqiptarë, sipas shifrave të ofruara nga departamenti, pas një kërkese për lirinë e informacionit nga grupi i fushatës Migration Watch.

Sipas shifrave të publikuara në muajin janar, numri i shqiptarëve që thanë se ishin viktima të skllavërisë moderne në gjashtë muajt e parë të vitit 2022, është më shumë se dyfishi i shifrës për të gjithë vitin 2021.

Kryetari i Migration Watch, Alp Mehmet, tha në atë kohë se shqiptarët “dhe trafikantët e tyre kanë identifikuar një boshllëk të madh në legjislacionin tonë dhe po e shfrytëzojnë atë deri në fund”.

Megjithatë, Mark Davies, nga Këshilli i Refugjatëve, paralajmëroi se ishte “e rrezikshme të supozohej se të gjithë shqiptarët po bëjnë pretendime të pavërteta për skllavërinë moderne”.

Ai tha se çdo rasti duhet “t’i jepet një vlerësim i drejtë”, duke shtuar: “Situata me njerëzit nga Shqipëria që kalojnë Kanalin është komplekse.” 

qeveria britania e madhe shqiptarët britania azilkërkues

EMISIONET