Uganda në debat: 10 vite burg për homoseksualët

Uganda në debat: 10 vite burg për homoseksualët

Parlamenti i Ugandës debatoi sot një projekt-ligj që do të vendosë deri në dhjetë vjet burg për ata që kanë marrëdhënie të të njëjtit seks, duke shkaktuar një reagim të ashpër nga aktivistët e të drejtave të njeriut.

Projektligji synon çdo person që angazhohet në aktivitet homoseksual ose identifikohet se i përket komunitetit LGBTI në një vend ku homoseksualiteti është tashmë i paligjshëm.

"Ligji kundër homoseksualitetit është gati dhe do të hidhet në parlament për votim këtë pasdite," tha Rebina Ruakutzo, kryetarja e komisionit parlamentar për çështjet ligjore dhe parlamentare që shqyrtoi projektligjin.

"Ne dëgjuam mbështetësit e projektligjit dhe kundërshtarët e tij dhe paraqitëm propozimet tona për t'u shqyrtuar nga seanca plenare," shtoi ai.

Votimi i projektligjit vjen në një kohë kur teoritë e konspiracionit mbi këtë çështje po përhapen në mediat sociale, duke pretenduar se forcat e errëta ndërkombëtare po promovojnë homoseksualitetin në Ugandë.

Disa ditë përpara se parlamenti të shqyrtonte projektligjin, presidenti i Ugandës , Yoweri Museveni, i cili e ka drejtuar vendin me grusht të hekurt që nga viti 1986, i kishte përshkruar homoseksualët si "jonormalë".

Më 17 mars, policia e Ugandës njoftoi arrestimin e gjashtë burrave "për praktika homoseksuale".

Fox Ondoi-Oyelowo, një anëtar i parlamentit që i përket partisë në pushtet, tha nga ana e tij se ishte kundër projektligjit, duke shpjeguar se donte të "promovonte një shoqëri të drejtë".

Adrian Dzuko, një aktivist dhe mbrojtës i të drejtave të njeriut, tha se shpresonte që parlamenti "të mos e miratojë këtë projektligj sepse në këtë mënyrë gjuha e urrejtjes kundër pakicave do të përkeqësohet".

Uganda ka ligje të rrepta kundër homoseksualëve të trashëguar nga kohërat koloniale. Por që nga viti 1962, viti kur fitoi pavarësinë nga Britania, nuk ka pasur asnjë ndjekje penale të homoseksualëve konsensualë.

Në vitin 2014, një gjykatë në vend kishte bllokuar zbatimin e një projektligji të miratuar nga parlamenti dhe miratuar nga Museveni, i cili parashikonte burgim të përjetshëm për marrëdhëniet e të njëjtit seks.

Ai projektligj kishte shkaktuar reagime edhe jashtë vendit, me disa vende që kërcënuan të pezullonin ndihmën e tyre për Ugandën.

Në Afrikën Lindore, homofobia është veçanërisht e përhapur, me homoseksualitetin që është i paligjshëm në shumë zona dhe shpesh konsiderohet një krim.

EMISIONET