Si ka qëndruar bërthama e Tokës aq e nxehtë sa sipërfaqja e Diellit për miliarda vjet

Si ka qëndruar bërthama e Tokës aq e nxehtë sa

Toka jonë është e strukturuar si një qepë është një shtresë pas tjetrës.

Duke filluar nga lart poshtë, është korja, e cila përfshin sipërfaqen ku ecni; pastaj më poshtë, manteli, kryesisht shkëmb i fortë; pastaj edhe më thellë, bërthama e jashtme, e bërë prej hekuri të lëngshëm; dhe së fundi, bërthama e brendshme, e bërë prej hekuri të fortë, dhe me një rreze që është 70% e madhësisë së Hënës. Sa më thellë të zhyteni, aq më e nxehtë bëhet, pjesë të bërthamës janë po aq të nxehta sa sipërfaqja e Diellit.

Ashtu si një mjek mund të përdorë një teknikë të quajtur sonografi për të bërë fotografi të strukturave brenda trupit tuaj me valë ultratinguj, shkencëtarët përdorin një teknikë të ngjashme për të imazhuar strukturat e brendshme të Tokës.

Por në vend të ultrazërit, gjeoshkencëtarët përdorin valë sizmike, valë zanore të prodhuara nga tërmetet.

Në sipërfaqen e Tokës, ju shihni papastërti, rërë, bar dhe trotuar, natyrisht. Dridhjet sizmike zbulojnë se çfarë është më poshtë: shkëmbinj, të mëdhenj dhe të vegjël.

E gjithë kjo është pjesë e kores, e cila mund të zbresë deri në 20 milje (30 kilometra); ajo noton në majë të shtresës së quajtur mantel.

Lëvizja e pllakës kërkon një mantel të nxehtë. Dhe me të vërtetë, ndërsa futeni më thellë në Tokë, temperatura rritet.

Në fund të pllakave, rreth 60 milje (100 kilometra) thellë, temperatura është rreth 2,400 gradë Fahrenheit (1,300 gradë Celsius).

Në kohën kur arrini në kufirin midis mantelit dhe bërthamës së jashtme, i cili është 1,800 milje (2,900 kilometra) poshtë, temperatura është gati 5,000 F (2,700 C).

Pastaj, në kufirin midis bërthamave të jashtme dhe të brendshme, temperatura dyfishohet, në gati 10,800 F (mbi 6,000 C). Kjo është pjesa që është po aq e nxehtë sa sipërfaqja e Diellit. Në atë temperaturë, pothuajse çdo gjë – metale, diamante, qenie njerëzore – avullohet në gaz.

Por për shkak se bërthama është në një presion kaq të lartë thellë brenda planetit, hekuri nga i cili përbëhet mbetet i lëngshëm ose i ngurtë.

EMISIONET