Shkëputet energjia e jashtme, termocentrali bërthamor i Zaporizhzhias kalon në gatishmëri

Shkëputet energjia e jashtme, termocentrali bërthamor i Zaporizhzhias

Termocentrali bërthamor i Zaporizhzhia kaloi në gatishmëri dhe gjeneratorë të furnizimit me energji emergjente, tha të hënën një zyrtar lokal i instaluar nga Rusia në pjesën e rajonit të kontrolluar nga Moska.

Vladimir Rogov tha se termocentrali ishte shkëputur “plotësisht” nga furnizimi i jashtëm me energji elektrike pasi Ukraina shkëputi një linjë energjie që e kontrollonte.

Rusia kapi centralin bërthamor me gjashtë reaktorë, i cili është më i madhi në Evropë, në ditët e para të luftës.

Kompania shtetërore e Ukrainës bërthamore Energoatom tha gjithashtu se ka një ndërprerje të energjisë në termocentral.

Anatoliy Kurtev, sekretari i këshillit të qytetit të Zaporizhzhia në Ukrainë, tha se puna ishte duke vazhduar që nga e hëna herët për të rivendosur energjinë në qytet.

Z. Kurtev shkroi në Telegram: “(Energjia) u zhduk pjesërisht në Zaporizhzhia për shkak të një situate emergjente në një nga objektet energjetike.”

Gjatë gjithë luftës, ekspertët bërthamorë dhe mbikëqyrësi bërthamor i OKB-së kanë ngritur shqetësime për praninë dhe aktivitetin ushtarak në rajon.

Ata kanë paralajmëruar për muaj të tërë për rrezikun e një aksidenti të madh në termocentral dhe sigurinë pasi granatimet shkaktuan ndërprerje të përkohshme të energjisë elektrike.

EMISIONET