Kancelari gjerman Scholz i bën thirrje Putinit t’i japë fund luftës në Ukrainë

Kancelari gjerman Scholz i bën thirrje Putinit t’i japë fund

Kancelari gjerman Olaf Scholz i ka bërë thirrje presidentit rus Vladimir Putin që t’i japë fund luftës në Ukrainë dhe të tërheqë trupat e saj nga vendi.

“Le të mos harrojmë se Rusia është përgjegjëse për këtë luftë. Dhe është presidenti i Rusisë ai që mund ta përfundojë atë në çdo kohë me një urdhër të vetëm,” tha Scholz në fjalimin e tij në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së në qytetin e Nju Jorkut .

Udhëheqësi gjerman nënvizoi nevojën për një zgjidhje të vërtetë paqeje që do të garantonte sigurinë dhe lirinë e Ukrainës.

“Ne duhet të jemi të vetëdijshëm për zgjidhjet e rreme që përfaqësojnë paqen vetëm në emër. Paqja pa liri quhet shtypje. Paqja pa drejtësi quhet diktat. Kjo duhet të kuptohet më në fund edhe në Moskë”, theksoi ai.

Socialdemokrati Scholz tha se parimet e OKB-së për paprekshmërinë e kufijve dhe barazinë sovrane të të gjitha shteteve duhet të respektohen nga të gjithë për të siguruar paqen dhe stabilitetin.

“Në botën multipolare të shekullit të 21-të, nuk ka vend për revizionizëm dhe imperializëm,” tha ai.

Scholz gjithashtu vuri në dukje pasojat mbarëbotërore të luftës në Ukrainë dhe shprehu mbështetjen për të gjitha përpjekjet diplomatike për të arritur një paqe të vërtetë.

“Lufta e agresionit të Rusisë ka shkaktuar vuajtje të jashtëzakonshme jo vetëm në Ukrainë, por edhe në mbarë botën, pasi njerëzit po vuajnë si rezultat i inflacionit, borxheve në rritje, mungesës së plehrave, rritjes së varfërisë dhe urisë”, tha ai.

Në fjalën e tij, Scholz bëri thirrje gjithashtu për një reformë të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, duke theksuar se në formën e tij aktuale, ajo nuk po pasqyron realitetet gjeopolitike të botës shumëpolare.

“Unë mirëpres që gjithnjë e më shumë partnerë po kërkojnë tani një reformë, duke përfshirë tre nga anëtarët e përhershëm të Këshillit të Sigurimit të OKB-së,” tha ai.

“Ne mund të negociojmë një tekst me opsione të ndryshme. Asnjë vend nuk duhet të pengojë këto negociata të hapura me kërkesa tepër të larta. As Gjermania nuk do ta bëjë këtë,” tha ai.

Scholz shtoi se Gjermania është e gatshme të marrë më shumë përgjegjësi në vitet e ardhshme në Këshillin e Sigurimit të OKB-së.

“I takon Asamblesë së Përgjithshme të vendosë për një reformë të Këshillit të Sigurimit. Deri atëherë, Gjermania do të dëshironte të marrë përgjegjësinë si një anëtare jo e përhershme e Këshillit të Sigurimit të OKB-së. Dhe ju kërkoj me mirësi të mbështesni kandidaturën tonë për vitet 2027 dhe 2028”, tha ai.

EMISIONET