Jetëgjatësia në Korenë e Jugut ra për shkak të Covid për herë të parë që nga viti 1970

Jetëgjatësia në Korenë e Jugut ra për shkak të

Numri i vdekjeve nga koronavirusi u rrit me shpejtësi në vitin 2022 dhe sëmundja u bë shkaku i tretë i vdekjeve.

Foshnjat e lindura në Korenë e Jugut vitin e kaluar pritet të jetojnë 82.7 vjet — nga 83.6 vjet në 2021 — tha sot agjencia e statistikave të vendit pasi jetëgjatësia ra në 2022 për herë të parë që nga viti 1970 si pasojë e rritjes së shpejtë të vdekjeve të lidhura me COVID 19.

Pas një tendence globale të rënieve të tilla gjatë viteve të fundit, Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim njoftoi muajin e kaluar se jetëgjatësia ra me 0.7 vjet në 39 vendet e saj anëtare midis 2019 dhe 2021.

COVID-19 shkaktoi 7% të të gjitha vdekjeve në 2021 dhe jetëgjatësia mbetet nën nivelet para pandemisë në 28 vende, shton OECD.

Megjithëse jetëgjatësia në Korenë e Jugut mbetet ndër më të lartat në botë, pas përmirësimeve të konsiderueshme në dekadat e fundit, vendi është goditur rëndë nga COVID.

“Numri i vdekjeve nga COVID u rrit me shpejtësi në vitin 2022 dhe sëmundja u bë shkaku i tretë kryesor i vdekjeve,” u tha gazetarëve Lim Young-il, një zyrtar i Shërbimit Kombëtar të Statistikave të vendit, gjatë një konference.

Sikur të mos ndërhynte pandemia e koronavirusit, jetëgjatësia do të ishte rritur me 0,1 vit në vend që të zvogëlohej me 0,9, shtoi Lim.

Koreja e Jugut filloi regjistrimin e këtyre të dhënave në vitin 1970.

Në Japoninë fqinje, jetëgjatësia ra gjithashtu për dy vite radhazi pasi pandemia e zvogëloi atë me 0.62 vjet për gratë dhe 0.51 vjet për burrat gjatë asaj periudhe. dy vjet, dhe sot janë në 87.09 vjet dhe përkatësisht 81.05 vjet.

Megjithatë, në disa vende, si në SHBA, shifrat e jetëgjatësisë tregojnë një rikuperim. Në SHBA, pas dy vitesh rënie radhazi, jetëgjatësia u rrit me gati një vit në vitin 2022.

Koreja e Jugut arriti të përmbajë numrin e vdekjeve nga COVID-19 në fillim të pandemisë përpara një rritje të mprehtë në vitin 2022, kur agjencia e statistikave regjistroi më shumë se 370,000 vdekje nga koronavirusi.

EMISIONET