Hamasi kërcënon të vrasë të gjithë pengjet e mbetura nëse kërkesat nuk plotësohen

Hamasi kërcënon të vrasë të gjithë pengjet e

Hamasi kërcënoi të dielën se do të vriste të gjithë pengjet e mbetura nëse kërkesat e tij, duke përfshirë më shumë ndihmë humanitare për Gazën dhe shkëmbimin e të burgosurve palestinezë, nuk plotësoheshin pas humbjeve në luftën e fundit me Izraelin. Grupi terrorist palestinez ende mban trupat e 20 pengjeve që vdiqën në robëri, tha Izraeli gjatë fundjavës.

Abu Obeida, një zëdhënës i krahut të armatosur të Hamasit, pohoi të dielën se asnjë viktimë e rrëmbimit nuk do ta linte të gjallë Gazën nëse Izraeli nuk pranonte të gjitha kërkesat e tij në negociatat që u ndërprenë në fillim të dhjetorit. Të paktën disa nga këto kërkesa ishin për më shumë ndihmë për popullin e Gazës dhe lirimin e të burgosurve palestinezë.

“As armiku fashist dhe lidershipi i tij arrogant … as mbështetësit e tij … nuk mund t’i marrin të burgosurit e tyre të gjallë pa shkëmbim dhe negociata dhe pa përmbushur kërkesat e rezistencës,” tha Obeida në një transmetim televiziv.

Ultimatumi erdhi pasi zyra e kryeministrit izraelit Benjamin Netanyahu njoftoi se nga 137 pengjet që besohet se janë ende në paraburgimin e Hamasit, 20 janë të vdekur.

Gjatë armëpushimit njëjavor që u shemb më 1 dhjetor, Hamasi liroi 105 pengje, duke përfshirë 80 izraelitë, në këmbim të 240 të burgosurve palestinezë.

Hamasi ka akuzuar më parë Izraelin për vrasjen e pengjeve gjatë sulmeve të pamëshirshme ajrore në veri të Gazës.

Izraeli i ka kritikuar pretendimet si propagandë dhe grupi terrorist është përkulur aq poshtë saqë ka refuzuar madje të dorëzojë trupat e të vdekurve të tij. 

Sipas Tel Aviv, Hamasi u përpoq të përdorte pengjet e vdekur në negociata, duke shpresuar të lironte më shumë palestinezë nga burgjet izraelite dhe të shihte më shumë kamionë ndihma të arrijnë në Gaza.

Pas gati dy muaj lufte në Gazën veriore, duke përfshirë bastisjen dhe shkatërrimin e disa shtabeve, IDF tani po fokuson bombardimet e saj rreth Khan Younis, qyteti më i madh në jug.

EMISIONET