Çfarë tha Boris Johnson për marrëveshjen e Irlandës së Veriut?

Çfarë tha Boris Johnson për marrëveshjen e Irlandës

Protokolli i Irlandës së Veriut, pjesë e marrëveshjes së ish-kryeministrit Boris Johnson për Brexit-in e vitit 2020 me Bashkimin Evropian, ka qenë një burim tensioni.

Me qëllim shmangien e kontrolleve për mallrat që kalojnë kufirin me Republikën e Irlandës, protokolli nënkupton që Irlanda e Veriut ende ndjek disa rregulla të BE-së, ndërsa pjesa tjetër e MB-së jo.

Në qershor 2022, Johnson prezantoi Projektligjin e Protokollit të Irlandës së Veriut në Dhomën e Komunave, i cili do t'i jepte qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar fuqinë për të anashkaluar në mënyrë të njëanshme pjesë të protokollit.

Në kontrast të dukshëm me atë që ai tha për protokollin në kohën kur e negocioi atë, Johnson tha se donte të "rregullonte" protokollin sepse ai kishte "prishur ekuilibrin e Marrëveshjes së të Premtes së Mirë të Belfast-it [marrëveshja e paqes e nënshkruar në 1998). ".

Projektligji i protokollit është aktualisht në pritje ndërsa Britania e Madhe dhe Bashkimi Evropian (BE) përpiqen të negociojnë një marrëveshje të re, por Johnson thuhet se beson se do të ishte një "gabim i madh" për ta hequr atë.

EMISIONET