BE do të japë 400 milionë euro për Slloveninë e goditur nga përmbytjet

BE do të japë 400 milionë euro për Slloveninë e goditur

Bashkimi Evropian (BE) do të vërë në dispozicion të Sllovenisë së paku 400 milionë euro (440 milionë dollarë amerikanë) pas përmbytjeve shkatërruese.

Gjashtë njerëz mbetën të vrarë, dhjetëra mijëra familje u prekën nga përmbytjet, tha presidenti i Komisionit Evropian Ursula von der Leyen.

Së bashku me kryeministrin e Sllovenisë Robert Golob, von der Leyen vizitoi zonat më të prekura në vend.

“Kryeministri dhe unë folëm sot për një paketë financimi me tre pjesë për nevoja të menjëhershme, afatmesme dhe afatgjata. Do të nevojiten shumë investime për rimëkëmbjen e vendit,” u tha gazetarëve von der Leyen.

Të paktën 400 milionë euro nga Fondi i Solidaritetit të BE-së do të vihen në dispozicion të Sllovenisë, nga të cilat 100 milionë euro tashmë këtë vit, tha von der Leyen.

Golob tha se dhjetëra mijëra shtëpi janë përmbytur dhe banorët e tyre kanë nevojë për ndihmë të menjëhershme për të mbijetuar.

“Mesazhi ynë për ta është i qartë, ndihma do të jetë e shpejtë, efektive dhe askush nuk do të harrohet,” tha ai.

Golob tha se dëmet e shkaktuara nga përmbytjet, më të këqijat në historinë e vendit do të arrijnë disa miliardë euro. (1 euro = 1.1 dollarë amerikanë)

EMISIONET