Publikohen pamjet e megaoperacionit Shqipëri-Itali me 43 urdhërarreste, si u shkatërrua rrjeti i narkotrafikantëve

Eurojust dhe Europol kanë mbështetur autoritetet gjyqësore dhe të zbatimit të ligjit në Itali dhe Shqipëri në çmontimin e një rrjeti trafikantësh droge.

Gjatë një dite të përbashkët aksioni, ku u përfshinë rreth 350 oficerë në terren, 30 të dyshuar u arrestuan dhe 13 të tjerë janë ende në kërkim dhe 31 lokacione u kontrolluan.

Gjatë operacionit u sekuestruan pesë pushkë, një pistoletë dhe gjashtë automjete.

Dita e aksionit u drejtua në kohë reale nga qendra koordinuese e Eurojust. Europol ofroi mbështetje operacionale në vend duke dërguar specialistët e tij në Itali dhe Shqipëri.

Grupet kriminale dyshohet se ishin përgjegjës për trafikun në shkallë të gjerë të kokainës, kanabisit dhe heroinës, kryesisht nga Shqipëria në Itali.

Operacioni i sotëm është pjesë e një hetimi afatgjatë, i cili po ndërmerret bashkërisht nga autoritetet italiane dhe shqiptare dhe ka çuar tashmë në arrestimin e 62 personave dhe sekuestrimin e aseteve me vlerë rreth 1 milion euro (në Itali), si dhe për sekuestrimin e sasive të mëdha të drogës.

Çështja u hap në Eurojust dhe Europol në vitin 2019. Eurojust organizoi dy takime koordinuese, gjatë të cilave përfaqësues të autoriteteve të përfshira u mblodhën së bashku për të diskutuar rastin, për të shkëmbyer informacione dhe për të rënë dakord për hapat e mëtejshëm.

Agjencia gjithashtu mbështeti autoritetet duke krijuar dhe financuar një ekip të përbashkët hetimor (EPH).

Gjatë rrjedhës së hetimit, Europol ofroi mbështetje dhe ekspertizë të thelluar analitike, duke përcaktuar objektivat e ndryshëm të profilit të lartë dhe aktivitetet e tyre kriminale. Hetimi u mbështet nga projekti i Komisionit Evropian për Asistencën e Para-Aderimit (IPA), i cili – për herë të parë – ishte në gjendje të mbështeste financiarisht aktivitetet operative.

Autoritetet e mëposhtme morën pjesë në hetim:

Itali: Zyra e Prokurorit Publik të Bergamos, Shërbimi Qendror Hetimor për Krimin e Organizuar të Guardia di Finanza, Policia Ekonomiko-Financiare e Brescia e Guardia di Finanza, Drejtoria Qendrore për Shërbimet Kundër Drogës, Shërbimi Ndërkombëtar i Bashkëpunimit Policor Italian

Shqipëri: Prokuroria Speciale Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar (SPAK), Policia e Shtetit Shqiptar - Departamenti i Marrëdhënieve Ndërkombëtare, Njësia Kombëtare Europol

EMISIONET