Telefoni i parë celular u shit 40 vjet më parë

Telefoni i parë celular u shit 40 vjet më parë

Dyzet vjet më parë, telefoni i parë celular që doli në shitje ishte DynaTac 8000x i Motorola-s (formë drejtkëndëshe e gjatë dhe e ngushtë, diapazon i shkurtër i thirrjeve).

Ishte data 6 mars 1983 kur filloi epoka komerciale e celularit: që nga ai moment, edhe pa e kuptuar, jeta jonë do të ndryshonte përgjithmonë.

Ai lejonte gjysmë ore telefonata dhe kushtonte 4,000 dollarë (rreth 3,700 euro).

Por Motorola kishte marrë tashmë sfidën e re dhjetë vjet më parë: ishte në fakt prilli i vitit 1973 kur inxhinieri Martin Cooper kishte arritur të bënte thirrjen e parë eksperimentale me valë në rrugë.

Përafërsisht 25 centimetra i gjatë dhe me peshë 800 gram, forma e DynaTAC 8000x dukej më shumë si një telekomandë se sa një telefon portativ.

 Ai lejonte gjysmë ore telefonata, mund të mësonte përmendësh 30 numra telefoni dhe kushtonte pothuajse 4000 dollarë, një çmim që i bën smartfonët aktualë të nivelit të lartë të duken me kosto të ulët. 

U shitën gjithsej 300 mijë kopje dhe u përdorur nga Michael Douglas në filmin Wall Street të vitit 1987.

Që nga vitet 1980 e tutje, telefoni celular filloi një udhëtim drejt suksesit, fillimisht i përmbajtur - u deshën shtatë vjet për të arritur një milion përdorues - më pas, gjithnjë e më i shpejtë deri në ardhjen e iPhone në 2007, i cili me lidhjen në internet dhe më pas aksesin në bota e aplikacioneve dhe shërbimeve e ktheu tregun me 'kokë poshtë.'

EMISIONET