Pse avionët kanë dritare të rrumbullakosura?

Pse avionët kanë dritare të rrumbullakosura?

Nëse i kërkoni një fëmije të vogël të vizatojë një avion, ai ka shumë të ngjarë të vizatojë dritaret e pasagjerit si të vogla dhe ovale, por avionët nuk janë dukur gjithmonë kështu.

De Havilland Comet, një dizajn i hershëm i avionëve komercial, bëri dritare katrore, por brenda vetëm pesë viteve nga prezantimi i tyre, të tre avionët patën një sërë aksidentesh tragjike.

Pas përplasjes së tretë në vitin 1954, një hetim përcaktoi se të tre përplasjet ishin shkaktuar nga kornizat e dritareve të çara, rezultat i dizajnit të tyre katror.

U zbulua se dritaret katrore e përballonin në nivel të dobët stresin e shkaktuar nga presioni i shtuar i kabinës që vjen me fluturimin në lartësi të mëdha.

EMISIONET