Artan Fuga konfirmon kandidaturën për kryetar të Akademisë së Shkencave, ja 3 objektivat që s’i braktisi kurrë

Akademiku Artan Fuga ka ka konfirmuar se do të kandidojë për kryetar të Akademisë së Shkencave.

Në një postim në rrjetet sociale, Fuga thotë se ka tre objektiva që nuk do t'i braktisë kurrë.

"Po, do të kandidoj!

Miq, gazetarë, dashamirës më kanë pyetur shpesh: Përse nuk kandidon për vendin e kryetarit të Akademisë të shkencave të Republikës të Shqipërisë?
Deri tani nuk u jam pergjigjur, për mirësjellje por edhe sepse as më parë nuk e kam pasur fare, po fare, si objektiv.

Jam përpjektur për një model tjetër pa asnjë interes personal!
Por, aktualisht them se ende është shpejt për kandidime të zyrtarizuara.

Ndërkaq për këto tre objektiva që kurrë nuk i braktis:

1. Për të rrezistuar kundër sipërmarrjes të papërgjegjshme dhe politikisht amorale të ndonjë deputeti të përdorur e konsumuar, prej vitesh, që kërkon shtyrë nga lobi të ndryshme të ndryshojë ligjin për akademinë duke i bërë drejtuesit e saj të përjetshëm, pa e kufizuar më me një mandat detyrën e tyre, edhe pas të 75 - vjetëve,

2. Për të vazhduar të promovoj modelin tim për një akademi shkencash të vërtetë, sipas modeleve perëndimore pa përjashtim, jo të kthyer në një institut kërkimesh pa aks e pa bosht, që duplikon Institute të tjera duke shpërdorur kështu paranë publike,

3. Për të treguar dështimet e modelit të tanishëm të imponuar me dhunë nga një grusht deputetësh që sot nuk dihet se ku janë, të imponuar nga politika,
po, për këto tre objektiva nuk përjashtoj fare kandidimin!
Dhe sot, edhe pse ndoshta është ende herët për ta konsideruar vendim të pakthyeshëm, kam bindjen se do ta bëj!"

Akademia e Shkencave drejtohet nga Skënder Gjinushi prej majit të vitit 2019, process që u kundërshtua nga Akademiku Artan Fuga.

Kandidatura e Fugës vjen në një kohë kur diskutohen ndryshimet në ligj që I japin Skënder Gjinushit të drejtën e një mandati të dytë në krye të institucionit.

Ish-politikani akademik as e ka mohuar dhe as e phuar nëse do ta shfrytëzojë këtë të drejtë që mund ti japë ligji i ri.

Artan Fuga konfirmon kandidaturën për kryetar të Akademisë

EMISIONET