Detaji i panjohur në pikturën legjendare të Pikasos

Konservatorët në Muzeun Guggenheim në Nju Jork zbuluan një qen të vogël të fshehur nën sipërfaqen e një pikture të piktorit të famshëm Pablo Picasso.

Detaji i panjohur në pikturën legjendare të Pikasos

Vizatimi i një qeni të bukur me një hark të kuq u zbulua nga ekspertët e muzeut gjatë një analize teknike të pikturës “Le Moulin de la Galette”, përpara ekspozitës së veprave të hershme të Picasso-s.

Ekspozita “Young Picasso in Paris” u hap në Guggenheim dhe në të janë ekspozuar 10 piktura dhe vizatime që Picasso ka bërë pas mbërritjes së tij në kryeqytetin francez në vitin 1900.

“Le Moulin de la Galette” përshkruan një skenë shumëngjyrëshe në sallën e famshme të ballit parizien, e cila është pikturuar edhe nga artistë të tjerë, si Renoir.

Vendin qendror në foto e zë një tavolinë ku janë ulur tre persona, ndërsa të tjerët kërcejnë rreth tyre. Konservatorët zbuluan gjithashtu një mysafir të katërt në tryezë, të mbuluar me bojë të errët, raporton CNN.

Ata ishin në gjendje të riprodhonin se si dukej fillimisht qeni në tryezë me ndihmën e rrezeve X fluoreshente, një metodë që harton elementët kimikë në imazh.

Muzeu thotë se ata nuk janë të sigurt pse Picasso vendosi të hiqte qenin nga piktura dhe një supozim është se fytyra e tij bukuroshe dhe harku i kuq shpërqendrojnë shumë vëmendjen nga pjesa tjetër e përbërjes. Dmth për të mos “vjedhur shfaqjen”.

Picasso bëri ndryshime të tjera në këtë pikturë, duke përfshirë përshkrimin e çiftit të kërcimit, si dhe rilyerjen e karriges bosh. Ndryshimi i imazheve do të bëhej më vonë praktikë e rregullt e Pikasos dhe kjo pikturë konsiderohet si një nga shembujt më të hershëm të një pune të tillë.

EMISIONET