Jep dorëheqjen kryetari i Komisionit Qëndror të Zgjedhjeve, Klement Zguri.

Dorëheqja e tij vjen pas miratimit në Kuvend të Komisionit të Posaçëm për organet e reja të KQZ.

Sipas ndryshimeve të Kodit Zgjedhor i takonte që Zguri të qëndrojë në detyrë deri në zgjedhjen e Komisionerit Shtetëror të Zgjedhjeve.

Shkresa e dorëheqjes mban datën 18 shtator 2020 dhe i është dorëzuar Kuvendit.

Në këtë shkresë Zguri shpreh shqetësimin dhe nënvizon me zë të lartë nevojën urgjente për veprim.

Pavarësisht se procedura për zgjedhjen e organeve të reja drejtuese ka filluar, nuk ka një datë të saktë e të sigurtë për kalimin e stafetës. Ndërkohë KQZ ka pushuar de-facto së funksionuari dhe nuk është mbledhur më, ndonëse ka një listë çështjes që presin vendmimmarrje.

Situata e krijuar mund të ketë lidhje me humbjen e interesit të detyrës nga ana e anëtarëve të KQZ-së, por mund të ketë lidhje edhe me mosnjohjen e mëtejshme të autoritetit të drejtuesit institucional në largim. Situata kërkon reagim të shpejtë, sepse zgjedhjet janë shpallur dhe lista e detyrave është tepër e gjatë.

Minimalisht anëtarët duhet ti kthehen detyres, maksimalisht organet e reja drejtuese duhet të zgjidhen menjëherë. Me cilësinë e kryetarit kam zgjedhur instrumentin e doreheqjes si instrument sensibilizues per nevojen urgjente për veprim. KQZ ka nevojë për drejtim një orë e më parë. Deri atehere anetaret e KQZ-se qe perfaqesojne shumicen ne komision kane nevoje te tregojne perkushtim dhe ti qendrojne puneve ne krye sepse ata janë shumica”Kujtojmë se, sot në orën 16:00 përfundon afati ligjor për pranimin e aplikimeve nga kandatitatët për organet e reja të Komisionit Qëndror të Zgjedhjeve.

Zguri ka qenë në krye të organit qëndror të zgjedhjeve që prej majit të vitit 2017. Më herët ai ka qenë anëtar i KQZ për një periudhë të gjatë kohe.

Organet e reja drejtuese janë: Komisioneri Shtetëror i Zgjedhjeve; Komisioni Rregullator; dhe Komisioni i Ankimimeve dhe Sanksioneve

Në listën e kandidaturave nuk mungon as emri i ish-kryetares së KQZ-së, Lefteri Lleshi, apo ish-anëtarit të propozuar nga PD-ja, Hysen Osmanaj. Nuk i ka munguar listës as këshilltarja e Grupit Parlamentar Socialist Odeta Berberi.

Komisioner

1-Iris Ruci

2-Halil Hyseni

3-Hysen Osmanaj

4-Lefterije Lleshi

5-Arben Xhiku

6-Haki Mustafa

Zv/Komisioner

1-Hysen Osmanaj

2-Arben Xhiku

3-Haki Mustafa

Komisioni rregullator

1-Iris Ruci

2-Agim Paskali

3-Hysen Osmanaj

4-Lefterije Lleshi

5-Odeta Berberi

6-Arens Cela

7-Anjeza Dajzmaili

8-Spiro Maliqi

9-Naim Mecalla

10-Durim Grabova

11-Arben Xhiku

12-Haki Mustafa

13-Lindita Tako

Komisioni i Ankimimeve

1-Agim Paskali

2-Hysen Osmanaj

3-Ledio Braho

4-Lefterije Lleshi

5-Arens Cela

6-Spiro Maliqi

7-Redinela Beqiraj

8-Durim Grabova

9-Farie Osmani

10-Theodhori Sallaku

11-Eldrina Karafili

12-Arben Isaraj

13-Lindita Tako /Ora News