Wagner dhe RIA FAN në listën e sanksioneve të BE-së për luftën në Ukrainë

Wagner dhe RIA FAN në listën e sanksioneve të BE-së

Këshilli i Ministrave të BE-së vendosi sot të shtojë grupin Wagner dhe RIA FAN në listën e subjekteve që i nënshtrohen masave kufizuese të BE-së për veprime që minojnë ose kërcënojnë integritetin territorial, sovranitetin dhe pavarësinë e Ukrainës. 

Vendimi i sotëm plotëson “Paketën Wagner” të miratuar më 25 shkurt dhe nënvizon dimensionin dhe seriozitetin ndërkombëtar të aktiviteteve të saj, si dhe ndikimin destabilizues në vendet ku ajo operon.

Grupi Wagner, tashmë subjekt i sanksioneve të BE-së nën Regjimin Global të Sanksioneve të të Drejtave të Njeriut, është një ent ushtarak privat me bazë në Rusi i themeluar në vitin 2014, i udhëhequr nga Dmitry Utkin dhe i financuar nga Yevgeny Prigozhin. 

Grupi Wagner është i përfshirë në mënyrë aktive në luftën e agresionit të Rusisë kundër Ukrainës dhe udhëhoqi sulmet kundër qyteteve ukrainase Solendar dhe Bakhmut.

Agjencia e lajmeve RIA FAN është pjesë e Patriot Media Group, një organizatë mediatike ruse, Bordi i Drejtorëve të së cilës drejtohet nga Yevgeny Prigozhin. Agjencia e lajmeve po angazhohet në propagandë pro-qeveritare dhe dezinformata rreth pushtimit rus të Ukrainës.

Në total, masat kufizuese të BE-së në lidhje me veprimet që minojnë ose kërcënojnë integritetin territorial, sovranitetin dhe pavarësinë e Ukrainës tani zbatohen për një total prej 1,473 individësh dhe 207 subjektesh. 

Ata që janë në listën e sanksioneve janë subjekt i ngrirjes së aseteve dhe qytetarëve dhe kompanive të BE-së u ndalohet të mbajnë fonde në to.

lufta ne ukraine wagner

EMISIONET