Shtohen tensionet/ Estonia ndalon patriarkun rus Kirill të hyjë në vend

Shtohen tensionet/ Estonia ndalon patriarkun rus Kirill të hyjë

Estonia ka lëshuar një ndalim të hyrjes ndaj kreut të Kishës Ortodokse Ruse, Patriarkut Kirill.

Patriarku, i cili konsiderohet si simpatizant i presidentit rus Vladimir Putin , i bashkohet listës së re prej 58 personash që nuk lejohen më të hyjnë në vend.

Sipas Ministrisë së Jashtme në Talin të premten, personat e ndaluar nga hyrja ishin bashkëpunëtorë ose të përfshirë në shkelje të rënda të të drejtave të njeriut.

Persona të tjerë u shpallën të padëshirueshëm për shkak të arrestimit dhe dënimit të kundërshtarit të Kremlinit Vladimir Kara-Mursa , i cili ishte i burgosur në Rusi.

Në prill, Kara-Mursa, e cila i përket opozitës, u dënua me 25 vjet në një kamp burgu me kushte veçanërisht të rënda burgu.

“Patriarku Kirill është një nga mbështetësit dhe mbrojtësit më të mëdhenj të ideologjisë së Putinit,” tha ministri i jashtëm i Estonisë Margus Tsahkna , duke shpjeguar vendimin.

Ai ka justifikuar dhe promovuar luftën kundër Ukrainës”.

Kreu i kishës konsiderohet ndërkombëtarisht si një mbështetës i zjarrtë i luftës në Ukrainë të urdhëruar nga Putin, dhe e ka mbrojtur atë vazhdimisht në të kaluarën, duke përfshirë predikimet.

EMISIONET