SHBA, sanksione të reja ndaj Mianmarit, synon furnizuesit e karburanteve të aviacionit ushtarak

SHBA, sanksione të reja ndaj Mianmarit, synon furnizuesit e karburanteve

Shtetet e Bashkuara njoftuan të premten sanksione të mëtejshme kundër Mianmarit, duke synuar njerëz dhe entitete të lidhura me ushtrinë e Mianmarit, ndërsa Uashingtoni kërkon të rrisë presionin ndaj juntës në pushtet pas grushtit të shtetit të vitit 2021.

Departamenti Amerikan i Thesarit në një deklaratë tha se vendosi sanksione ndaj dy personave dhe gjashtë subjekteve të lidhura me ushtrinë e Mianmarit, të cilat Uashingtoni i akuzoi se mundësuan mizoritë e tij të vazhdueshme, duke përfshirë importin, ruajtjen dhe shpërndarjen e karburantit të avionëve për ushtrinë.

Që kur një junta mori pushtetin në shkurt 2021, Mianmari është zhytur në kaos, me një lëvizje rezistence që lufton ushtrinë në fronte të shumta pas një goditjeje të përgjakshme ndaj kundërshtarëve.

Thesari tha se ushtria ka vazhduar të kryejë mizori dhe dhunë kundër popullit të Mianmarit që nga grushti i shtetit dhe tha se është mbështetur gjithnjë e më shumë në sulmet ajrore në zonat e populluara civile, duke përmendur një sulm ajror në fshatin Let Yet Kone në Birmaninë qendrore.

“Regjimi ushtarak i Birmanisë vazhdon t’i shkaktojë dhimbje dhe vuajtje popullit të vet,” tha në deklaratë nënsekretari i Thesarit për Terrorizmin dhe Inteligjencën Financiare, Brian Nelson.

“Shtetet e Bashkuara mbeten të palëkundura në angazhimin e tyre ndaj popullit të Birmanisë dhe do të vazhdojnë t’i mohojnë ushtrisë materialin që përdor për të kryer këto mizori.”

Ambasada e Mianmarit në Uashington nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment.

Thesari vuri në shënjestër furnizuesit e karburanteve të aviacionit ushtarak të Mianmarit të premten, duke vendosur sanksione ndaj Asia Sun Group me bazë në Myanmar, Asia Sun Trading Co. Ltd dhe Cargo Link Petroleum Logistics Co. Ltd.

Gjithashtu në shënjestër ishin individë dhe subjekte që Thesari tha se ishin të lidhur ose i kishin ofruar pajisje ushtrisë së Mianmarit, duke përfshirë një bashkëpunëtor të ngushtë të udhëheqësit të regjimit ushtarak dhe kompanitë e bashkëpunëtorëve, Star Sapphire Group of Companies dhe Star Sapphire Trading Company Limited.

shtetet e bashkuara mianmar

EMISIONET