Sa dhe si ka ndikuar Rusia dhe oligarkët rus në FBI? Republikanët i kërkojnë kreut të Byrosë informacion për Charles McGonigal

Sa dhe si ka ndikuar Rusia dhe oligarkët rus në FBI? Republikanët

Komiteti Gjyqësor i Dhomës së Përfaqësuesve të udhëhequr nga GOP po kërkon informacion nga FBI për Charles McGonigal, një ish-zyrtar i kundërinteligjencës së FBI në Nju Jork, i cili u akuzua javën e kaluar për shkelje të sanksioneve të SHBA-së ndaj Rusisë dhe vepra të tjera të lidhura me to.

Kryetari i Komitetit Gjyqësor Jim Jordan, një republikan i Ohajos, dhe deputeti Matt Gaetz, një republikan nga Florida, i janë drejtuar me një letër drejtorit të FBI Chris Wray të enjten duke kërkuar materiale dhe informacione për McGonigal si pjesë e një hetimi mbi akuzat për paragjykime politike në byro.

Republikanët po kërkojnë gjithashtu një konferencë për të diskutuar hetimin e FBI-së për McGonigal, nëse byroja po ndërmerr ndonjë rishikim për të përcaktuar se si Rusia dhe oligarkët e saj ishin në gjendje të ndikonin zyrtarët e lartë të FBI-së.

Jordan dhe Gaetz i vendosën një afat deri më 16 shkurt që Wray të përgjigjej. Byroja tha se e mori letrën, por nuk kishte asnjë koment shtesë.

McGonigal, 54 vjeç, ishte së fundmi agjenti special i ngarkuar me Divizionin e Kundërzbulimit të FBI-së në Nju Jork dhe u tërhoq nga zyra në vitin 2018 pas një karriere 22-vjeçare.

Një aktakuzë me pesë pika të zbuluara në gjykatën federale në Nju Jork javën e kaluar akuzoi McGonigal se punonte për Oleg Deripaska, një manjat rus i aluminit me lidhje me presidentin rus Vladimir Putin.

Deripaska ka qenë nën sanksionet e SHBA-së që nga viti 2018 dhe prokurorët federalë pretendojnë se McGonigal dhe Sergey Shestakov, një ish-diplomat rus që u bë shtetas amerikan, punuan për Deripaska për të hetuar një oligark rival rus të paidentifikuar në vitin 2021.

McGonigal po përballet gjithashtu me akuza federale në Uashington, D.C., në lidhje me të paktën 225,000 dollarë para të gatshme që ai dyshohet se ka marrë nga një person me interesa biznesi në Evropë dhe që ka punuar për një shërbim të huaj inteligjence.

Ai u deklarua i pafajshëm për akuzat si në Nju Jork ashtu edhe në Uashington.

"Kjo sjellje e keqe gërryen më tej besimin e publikut në sjelljen e FBI-së dhe veprimet e zbatimit të ligjit," i shkruajnë Jordan dhe Gaetz  kreut të FBI-së.

Duke cituar raportet nga mediat konservatore të lajmeve se McGonigal luajti një rol në vendimin e FBI-së për të nisur hetimin e saj për ndërhyrjen ruse në zgjedhjet presidenciale të 2016-ës dhe lidhjet e mundshme midis fushatës së ish-presidentit Donal Trump dhe Rusisë, të quajtura "Uragani Crossfire", republikanët thanë se padia e McGonigal "ngre pyetje të reja në lidhje me përpjekjet kundërzbuluese të FBI-së gjatë punësimit të tij" në byro.

Jordan dhe Gaetz kanë kërkuar që Wray t'i dorëzojë komitetit të gjitha të dhënat e personelit në lidhje me McGonigal; dokumente dhe komunikime "që i referohen ose lidhen me procesin e FBI-së për vlerësimin dhe përgjigjen ndaj hetimit" në lidhje me McGonigal; dhe materiale në lidhje me përpjekjet e FBI-së për të zbutur rreziqet e sigurisë kombëtare të paraqitura nga veprimet e supozuara të McGonigal.

Republikanët kanë akuzuar FBI-në se ka shënjestruar në mënyrë të pahijshme Trump me hetimin e saj për lidhjet e mundshme midis fushatës së tij të vitit 2016 dhe Rusisë.

Dhoma e kontrolluar nga GOP ka krijuar një nënkomision të zgjedhur, të udhëhequr nga Jordania, për "armatizimin e qeverisë federale" që do të shqyrtojë veprimet e fundit nga Departamenti i Drejtësisë dhe FBI.

Inspektori i përgjithshëm i Departamentit të Drejtësisë kreu një rishikim të origjinës së hetimit të FBI-së për "Uraganin Crossfire" dhe arriti në përfundimin në një raport të dhjetorit 2019 se agjentët bënë shumë gabime procedurale, duke përfshirë "pasaktësi dhe lëshime të rëndësishme" në aplikimet për urdhër, por nuk gjetën  "asnjë provë dokumentare ose dëshmitare që paragjykimi politik ose motivimi i papërshtatshëm ndikuan në vendimin e FBI-së për të kryer këto operacione".

John Durham, këshilltari i posaçëm i cili u ngarkua në vitin 2019 me hetimin e hetimeve të Departamentit të Drejtësisë rreth fushatës së vitit 2016, iu përgjigj gjetjeve të Horowitz-it në atë kohë dhe tha se nuk ishte dakord me pjesë të raportit të inspektorit të përgjithshëm.

“Hetimi ynë ka përfshirë zhvillimin e informacionit nga persona dhe subjekte të tjera, si në SHBA ashtu edhe jashtë SHBA-së”, tha Durham në një deklaratë.

“Bazuar në provat e mbledhura deri më sot, dhe ndërkohë që hetimi ynë është në vazhdim, muajin e kaluar ne këshilluam Inspektorin e Përgjithshëm se nuk pajtohemi me disa nga konkluzionet e raportit në lidhje me parashikimin dhe mënyrën se si u hap çështja e FBI-së".

Sa dhe si ka ndikuar Rusia dhe oligarkët rus në FBI? RepublikanëtSa dhe si ka ndikuar Rusia dhe oligarkët rus në FBI? Republikanët

charles mcgonigal

EMISIONET