PAMJET/ Kërcënonin në Facebook në emër ISIS krerët e shtetit italian, mes tyre dhe Melonin, Italia arreston dy egjiptianë


Dy emigrantë egjiptianë janë vënë në pranga në Milano nga Antiterrorizmi italian me akuzën e pjesëmarrjes në një organizim me qëllim terrorizmi.

Hetimi ka zbardhur ekzistencën e grupeve që përdornin rrjetet si “Telegram”, “Whatsapp” me qëllime xhihadiste e në përdorim të shtetasve nga Europa, Amerika, Afrika e Veriut, Afganistani, Irak e Siria.

Policia Italiane e Shtetit, në përfundim të një hetimi kompleks të koordinuar nga Kryeprokurori i Milanos, Dr. Marcello Viola dhe Prokurori Publik Dr. Alessandro Gobbis, ekzekutoi dy masa ndalimi me burg lëshuar nga nga Prokurori Adriano Filice, ndaj dy shtetasve me origjinë egjiptiane të moshës 44 dhe 49 vjeç, me përgjegjësinë e pjesëmarrjes në një grup me qëllim terrorizmin dhe nxitje të krimit me qëllim terrorizmi.

PAMJET/ Kërcënonin në Facebook në emër ISIS krerët

Në veçanti, veprimtaria hetimore e kryer nga D.I.G.O.S. i Milanos - Seksioni i Antiterrorizmit dhe nga Qendra Operacionale për Sigurinë Kibernetike të Perugias, në bashkëpunim me Drejtorinë Qendrore të Policisë së Parandalimit dhe me Shërbimin Qendror të Policisë Postare dhe Komunikimeve, filloi në gusht 2021 kur, pas hetimeve të inteligjencës dhe përmbledhjes hetimore dalë nga një çështje tjetër penale.

Në bazë të materialit informativ nisën hetimet ndaj dy të dyshuarve, të pranishëm në në grupet WhatsApp me natyre xhihadiste dhe që i atribuohen "Shtetit Islamik".

Antiterrorizmi italian konfirmoi aktivitetitn e tyre në hapësirën kibernetike dhe qarqet mediatike ndërkombëtare në përhapjen e mesazhieve xhihadist që synonojnë prozelitizmin dhe glorifikimin e veprimeve terroriste nga organizata në të cilën dy egjiptianët ishin bashkuar.

PAMJET/ Kërcënonin në Facebook në emër ISIS krerët

Në veçanti, Policia konstatoi përdorimin e rrjetit online për një lloj trajnimi të gjerë, duke kristalizuar këto elemente rrethanore ndaj dy personave nën hetim:

1. material i bollshëm që vlerëson veprimet e dhunshme terroriste, në disa raste me protagonistë fëmijë;

2. ndarja e përmbajtjes xhihadiste në llogaritë e dikujt në Facebook, me komente dhe pëlqime të miratimit në profilet e njerëzve të tjerë;

3. prania në kanalet Telegram dhe grupet e Ëhatsapp-it që i atribuohen drejtpërdrejt Shtetit Islamik ose të lidhur me të, me pjesëmarrjen e qindra përdoruesve, të regjistruar me numra sirianë, afganë, irakianë, afrikano-veriorë, por edhe evropianë dhe amerikanë;

4. pagesat e parave të bëra në favor të emrave të caktuar për Jemenin dhe Palestinën;

5. indoktrinimi fetar i kryer mbi anëtarët e familjes, veçanërisht për fëmijët e mitur.

Gjatë hetimit të gjatë, kuadri i provave u rëndua më tej me një betim për besnikëri ndaj Shtetit Islamik të postuar në një profil në Facebook nga një prej të dyshuarve në maj 2022.

Si dëshmi e seriozitetit absolut të elementëve të rikonstruktuar, të dyshuarit u konstatuan se kishin ekspertizë në përdorimin e armëve dhe gatishmërinë e tyre për të dhënë këshilla për këdo që donte të njihej me përdorimin e tyre.

Për më tepër, në të njëjtin profil në Facebook u identifikuan kërcënime të drejtuara ndaj pozicioneve institucionale italiane.

PAMJET/ Kërcënonin në Facebook në emër ISIS krerët

alba kepi meloni isis

EMISIONET