Me VIDEO, shikoni çarjen sipërfaqësore të krijuar nga tërmeti në Kahramanmaras

Me VIDEO, shikoni çarjen sipërfaqësore të krijuar nga

Çarja e madhe 500 km e gjatë që u krijua përgjatë tokës në zonat e prekura nga tërmeti në Turqi mund të shihet në një video të publikuar nga rrjeti turk Haber Turk.

Krisja e cila shkencërisht quhet "goditje e shpatit", e zhvendos pllakën arabe në veri dhe e shtyn pllakën e Anadollit në perëndim.

Faji i Anadollit Lindor është një gabim me zhvendosje horizontale, sipas shkencëtarëve.

Kjo do të thotë që pllakat shtyhen kundër njëra-tjetrës përgjatë një vije vertikale, duke rritur presionin derisa njëra prej tyre të rrëshqasë në një lëvizje horizontale dhe të lëshojë një sasi të madhe energjie që shkakton tërmetin.

Çfarë zbuloi misioni grek?

Kujtohet se dje misioni shkencor grek në Turqi identifikoi thyerjen e madhe sizmike që shfaqet në sipërfaqe pranë qytetit të Nurdağı.

Sipas njoftimit të zotit Lekka, thyerja shfaqet me qindra metra në sipërfaqe dhe kryqëzon formacionet aluviale brenda lavamanit tektonik (baneni pull-apart), në të cilin zhvillohet një pllajë e sheshtë.

Gabimi sizmik kalon nëpër kufijtë perëndimorë të qytetit Nurdağı dhe ka shkaktuar dëme të konsiderueshme në objektet e kapanonit të produkteve bujqësore dhe dëmtime në rrjetin rrugor dhe infrastrukturën.

termeti ne turqi

EMISIONET