Franca dhe Australia do të ndërtojnë së bashku predha për Ukrainën

Franca dhe Australia do të ndërtojnë së bashku predha

Australia dhe Franca kanë rënë dakord për një marrëveshje për të prodhuar dhe furnizuar së bashku mijëra predha artilerie për ushtrinë ukrainase, njoftuan të hënën ministrat e mbrojtjes dhe të jashtëm të dy vendeve.

Marrëveshja, "me vlerë disa milionë dollarë (australiane)", u njoftua pas bisedimeve dypalëshe në Paris që synonin rivendosjen e marrëdhënieve midis dy vendeve të dëmtuara rëndë nga afera Aukus 2021 .

Një dërgesë e parë e predhave 155 mm nga rezervat ekzistuese pritet të dorëzohet në Kiev brenda dy muajve të ardhshëm. Ministrat refuzuan të japin detaje të mëtejshme të kontratës që do të bëjë që Australia dhe Franca të prodhojnë bashkërisht municionet që mund të përdoren nga artileria franceze, amerikane dhe gjermane e furnizuar në Ukrainë.

Zëvendëskryeministri australian dhe ministri i mbrojtjes, Richard Marles, tha se marrëveshja e nënshkruar ishte hapja e "bashkëpunimit të ri midis industrive të mbrojtjes australiane dhe franceze".

“Ne donim të vepronim së bashku si një deklaratë se sa e rëndësishme e konsiderojnë Australia dhe Franca mbështetjen e Ukrainës në konfliktin aktual. Ne donim ta bënim vërtet të qartë se Australia dhe Franca qëndrojnë së bashku në mbështetje të Ukrainës përballë agresionit nga Rusia”, shtoi Marles.

EMISIONET