Dështon raketa kineze dhe bie në mënyrë të pakontrolluar në tokë

Dështon raketa kineze dhe bie në mënyrë të

Kina nisi modulin e parë për stacionin e saj hapësinor në orbitë, por raketa u kthye në mnëyrë të paparashikueshme përsëri në Tokë.

"The Long March 5B", një variant i raketës më të madhe të Kinës, nisi me sukses modulin Tianhe 22.5 tonë nga Wenchang.

Tianhe u shkëput nga baza pas 492 sekondash, duke hyrë direkt në orbitën e saj të planifikuar fillimisht.

Projektuar posaçërisht për të nisur modulet e stacioneve hapësinore në orbitën e ulët të Tokës, "Long March 5B" përdor në mënyrë unike një fazë thelbësore dhe katër përforcues anësorë për të vendosur ngarkesën e saj direkt në orbitën e ulët të Tokës.

Sidoqoftë, kjo fazë thelbësore tani është gjithashtu në orbitë dhe ka të ngjarë të bëjë një rikthim të pakontrolluar gjatë ditëve ose javës tjetër pasi ndërveprimi në rritje me atmosferën e tërheq atë në Tokë. Nëse është kështu, do të jetë një nga rastet më të mëdha të hyrjes së pakontrolluar të një anije kozmike dhe mund të ulet potencialisht në një zonë të banuar.

Kishte patur spekulime se bërthama e "Long March 5B" do të kryente një manovër aktive për të deorbituar vetveten, por kjo duket se nuk ka ndodhur. Radarët tokësorë të përdorur nga ushtria amerikane për të gjurmuar anijet kozmike dhe objektet e tjera në hapësirë ​​kanë zbuluar një objekt dhe e kataloguan atë si trupin e raketave të "Long March 5B".

E përcaktuar tani 2021-035B, faza thelbësore e "Long March 5B" afërsisht 30 metra e gjatë, 5 metra e gjerë është në një orbitë të lartësisë 170 me 372 kilometra duke udhëtuar me më shumë se shtatë kilometra në sekondë.

EMISIONET