Departamenti Amerikan i Shtetit për Turqinë: Qëndrimi ynë për F-35 nuk ka ndryshuar

Departamenti Amerikan i Shtetit për Turqinë: Qëndrimi ynë

“Turqia është një aleat dhe partner i kahershëm i SHBA-së dhe ne do t'i ndjekim nga afër zgjedhjet e ardhshme. Ne do të vazhdojmë të punojmë së bashku me qeverinë e zgjedhur nga populli turk për të thelluar bashkëpunimin tonë rreth prioriteteve të përbashkëta. Shtetet e Bashkuara nuk marrin anë në zgjedhje”, thekson Departamenti i Shtetit.

“Interesi ynë i vetëm është procesi demokratik, i cili duhet të jetë i lirë dhe i drejtë. Ne besojmë se autoritetet turke do t'i zhvillojnë zgjedhjet në përputhje me traditën e saj të gjatë dhe krenare demokratike dhe ligjet në një mënyrë në përputhje me angazhimet e saj ndaj OSBE-së dhe statusin e saj si një aleat i NATO-s."

Dhe ai përfundon: “Rrethanat rreth përjashtimit të Turqisë në vitin 2019 nga programi F-35 për shkak të blerjes nga Turqia të sistemit rus S-400 janë të njohura. Pozicioni ynë nuk ka ndryshuar: furnizimi me S-400 nga Turqia bie ndesh me angazhimet e marra nga të gjithë aleatët e NATO-s për të reduktuar varësinë nga sistemet ruse”.

shba turqia f-35

EMISIONET