Banka Botërore vlerëson se dëmi në infrastrukturën kritike të Gazës është 18.5 miliardë dollarë

Banka Botërore vlerëson se dëmi në infrastrukturën

Banka Botërore thotë se lufta Izrael-Hamas ka shkaktuar dëme prej rreth 18.5 miliardë dollarë në infrastrukturën kritike të Gazës, sipas një raporti të ri të botuar të martën.

Kjo është e barabartë me 97 për qind të prodhimit të kombinuar ekonomik të Bregut Perëndimor dhe Gazës në vitin 2022, tha Banka Botërore në vlerësimin e saj të përkohshëm të dëmit, i cili mbulon periudhën midis fillimit të konfliktit më 7 tetor dhe fundit të janarit. Raporti, i prodhuar me Kombet e Bashkuara dhe Bashkimin Evropian, zbuloi se dëmi strukturor ka prekur “çdo sektor të ekonomisë”, me më shumë se 70 për qind të kostove të vlerësuara për shkak të shkatërrimit të banesave. Lufta më e përgjakshme e Gazës shpërtheu me sulmin e Hamasit më 7 tetor, i cili rezultoi në rreth 1,160 të vdekur kryesisht civilë në Izrael, sipas një raporti të AFP-së të shifrave zyrtare izraelite.

Fushata hakmarrëse e Izraelit ka vrarë të paktën 32,916 njerëz, kryesisht gra dhe fëmijë, sipas ministrisë së shëndetësisë në Gazën e drejtuar nga Hamasi. Bombardimet e forta ajrore të ushtrisë izraelite pas sulmit, dhe operacionet e vazhdueshme tokësore brenda Gazës, kanë kthyer në rrënoja shumë zona të territorit, duke krijuar rreth 26 milionë tonë mbeturina.

“Për disa sektorë, shkalla e dëmit duket se po zvogëlohet pasi pak asete mbeten të paprekura,” tha Banka.

Përtej dëmtimeve strukturore, raporti zbuloi gjithashtu se më shumë se gjysma e popullsisë së Gazës ishte në prag të urisë, ku e gjithë popullata “përjetonte pasiguri akute ushqimore dhe kequshqyerje”. Rreth 84 për qind e objekteve shëndetësore të Gazës janë dëmtuar ose shkatërruar, ndërsa tre të katërtat e popullsisë janë zhvendosur nga luftimet, duke lënë më shumë se një milion njerëz pa shtëpi. Raporti, i krijuar duke përdorur burime të largëta të mbledhjes së të dhënave, zbuloi se sistemi i ujit dhe kanalizimeve të Gazës ishte “pothuajse shembur” dhe po jepte më pak se 5 për qind të prodhimit të tij të paraluftës.

100 për qind e fëmijëve të Gazës ishin jashtë shkollës për shkak të kolapsit të sistemit arsimor, ndërsa 92 për qind e rrugëve të saj kryesore ose u shkatërruan ose u dëmtuan, sipas Bankës Botërore.

Raporti bëri thirrje për “një rritje të ndihmës humanitare, ndihmës ushqimore dhe prodhimit të ushqimit; ofrimin e strehimit dhe zgjidhjeve të shpejta, me kosto efektive dhe të shkallëzuara të strehimit për njerëzit e zhvendosur; dhe rifillimin e shërbimeve thelbësore.”

EMISIONET