Zelensky ul moshën e rekrutimit nga 27 në 25

Zelensky ul moshën e rekrutimit nga 27 në 25

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky nënshkroi të martën në ligj një masë që ul moshën e mobilizimit të ushtrisë së vendit nga 27 në 25 vjeç, tha parlamenti në faqen e tij të internetit.

Mobilizimi ka qenë një çështje përçarëse në një komb të rraskapitur nga më shumë se dy vjet luftë me Rusinë, e cila ka parë humbje të mëdha ushtarake. Por masa vjen pasi Ukrainës i mungojnë ushtarët për të luftuar pushtimin rus, tashmë në vitin e tretë. Zelensky e nënshkroi projektligjin pothuajse një vit pasi u miratua nga parlamenti.

Rusia, e cila ka një ushtri shumë më të madhe, ka parë disa suksese në fushën e betejës në Ukrainë këtë vit, dhe ushtria e Ukrainës prej muajsh i ka kërkuar qeverisë të hartojë më shumë ushtarë. Ligji i mobilizimit vjen pasi parlamenti mbështeti një projekt-ligj në shkurt që synon hartimin e më shumë ushtarëve në ushtri. Rusia ka hedhur më shumë fuqi punëtore në ofensivën e saj në Ukrainë, me pak lëvizje të mëdha në front për të dyja palët vitin e fundit.

Zelensky tha në dhjetor se ushtria donte të mobilizonte deri në gjysmë milioni njerëz për të luftuar forcat e Moskës në Ukrainë. Sistemi i regjistrimit në ushtri konsiderohet nga shumë ukrainas si i padrejtë, joefikas dhe shpesh i korruptuar.

Po ashtu po shtohen zërat për të çmobilizuar luftëtarët e rraskapitur që kanë qenë prej kohësh në front.

EMISIONET