Zyrtari i Fed-it amerikan parashikon norma më të larta interesi afatgjatë

Zyrtari i Fed-it amerikan parashikon norma më të larta interesi

Një zyrtar i lartë i Rezervës Federale konfirmoi të martën se ajo së fundmi ngriti parashikimin e saj për normat e interesit në një afat më të gjatë për shkak të fuqisë së qëndrueshme të ekonomisë amerikane.

Normat më të larta afatgjata do të rrisnin kostot e huamarrjes si për konsumatorët ashtu edhe për bizneset, duke e bërë më sfiduese për amerikanët që të përballojnë shlyerjet për hipotekat dhe kreditë e makinave. Fed e ka ngritur normën e saj kryesore të huadhënies në një nivel më të lartë në 23 vjet, midis 5.25 dhe 5.50 për qind, pasi kërkon të rikthejë inflacionin e qetë përsëri në objektivin e tij afatgjatë prej dy për qind. Në takimin më të fundit të normave në mars, politikëbërësit e Fed votuan për të mbajtur normat e interesit në nivelet e tyre aktuale të ngritura, ndërkohë që lapsin në tre ulje të normave këtë vit dhe ngritën pritshmërinë e tyre se ku do të vendosen normat në afat të gjatë në 2.6 përqind.

Presidentja e Fed-it të Cleveland, Loretta Mester, e cila është një nga 12 politikëbërësit me votim për politikën monetare të SHBA-së këtë vit, tha të martën se ajo e kishte rritur parashikimin e saj, nga 2.5 përqind në 3.0 përqind.

“E ngrita vlerësimin tim për të pasqyruar qëndrueshmërinë e vazhdueshme në ekonomi, pavarësisht nga normat e larta nominale të interesit dhe vlerësimet më të larta të bazuara në model të normës së interesit të ekuilibrit,” tha ajo në një ngjarje në Ohio, duke iu referuar normës afatgjatë.

Ekuilibri ose norma neutrale e interesit, e njohur edhe si “R-star”, është një temë e debatuar e nxehtë ekonomike, e cila i referohet normës së interesit të nevojshme për të mbajtur ekonominë të lëvizë në punësim të plotë me një normë inflacioni prej rreth dy përqind. Nëse R-star vendoset në këtë nivel më të lartë, do të shënonte një ndryshim thelbësor nga periudha e gjatë midis krizës globale financiare të 2008-ës dhe 2017-ës, kur normat e interesit të Fed-it kryesisht lëviznin afër zeros.

“Instinkti im do të ishte që normat nuk do të zbresin në nivelet shumë të ulëta që pamë,” u tha gazetarëve kryetari i Fed-it, Jerome Powell, pas vendimit më të fundit të normës së interesit në mars.

“Unë nuk shoh që normat të kthehen në atë nivel, por mendoj se ka pasiguri të jashtëzakonshme rreth kësaj,” shtoi ai.

EMISIONET