Arkivole të bëra nga kërpudhat që biodegradohen në 45 ditë

Arkivole të bëra nga kërpudhat që biodegradohen në 45

Një kompani fillestare holandeze po shet tani arkivole që biogradohen brenda 45 ditëve nga varrimi.

Kompania, Loop Biotech, filloi në vitin 2020 dhe prodhon arkivole dhe një model urne, duke dërguar në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara. Kompania gjithashtu ka investitorë në Shtetet e Bashkuara dhe Holandë, duke përfshirë themeluesin e Nature’s Pride, Shawn Harris.

Themeluesit Lonneke Westhoff dhe Bob Hendrikx thanë në faqen e tyre të internetit se ata donin të bënin diçka për t’i “i dhënë njerëzimit një gjurmë pozitive”.

Dyshja thanë se ishin të mahnitur nga kërpudha dhe se si ajo është në gjendje të marrë pemët e ngordhura, të rrëzuara dhe t’i kthejë ato në jetë të re.

Arkivolet e tyre lejojnë që mbetjet njerëzore të bëhen burime ushqimi për tokën, tha Hendrikx për USA TODAY të enjten në mëngjes.

Ai tha se ideja është e dobishme sepse industria e funeralit dhe materialet e vdekura si gurët e varrit mund të çojnë në shumë ndotje.

Për të bërë arkivolet, kompania rrit kërpudha dhe i kombinon ato me fibra kërpi.

Kompania merr kërpin e ricikluar dhe e kombinon atë me miceli, strukturën rrënjësore të kërpudhave. Së bashku, miceli dhe fijet e kërpit rriten brenda një myku. Gjithçka bëhet në shtatë ditë dhe arkivolet biodegradohen në 45 ditë, tha Hendrikx.

Produktet e kompanisë mund të përdoren në varrosje tradicionale, djegie dhe varrime natyrore, shtoi Hendrikx. Në disa vende, pemët mund të mbillen mbi mbetjet njerëzore. Sapo të ndodhë kjo, mbetjet njerëzore bëhen një burim i ri ushqimor për pemën, tha ai.

“Tani mund të kesh një pjesë të natyrës për t’u (kujtuar)” kundrejt një guri varri, tha ai.

Ai tha se arkivolet me kërpudha të kompanisë i lejojnë njerëzit të lënë një gjurmë pozitive në tokë kundrejt një negative.

“Materiali, miceli, nëse thjesht e vendosni në tokë, është një përmirësues i tokës që rrit biodiversitetin,” tha ai. “Kombinimi i një produkti që është i mirë për tokën dhe diçka për të varrosur njerëzit është një fitore e mirë.”

Kompania ofron tre produkte kryesore: një arkivol Living Cocoon , një arkivol ForestBed dhe një urnë EarthRise.

Çmimet variojnë nga 695 € në 995 € – kjo është rreth 745 dollarë deri në pak më shumë se 1000 dollarë. Çmimet janë ende duke u përpunuar për klientët amerikanë dhe ka të ngjarë të jenë më të shtrenjta në Amerikë, tha Hendrikx.

Disa kultura mund të jenë më të njohura me arkivole që duken si fshikëza e gjallë, tha Hendrikx.

“Është një formë arkivoli,” tha ai. “The ForestBed është një produkt i krijuar posaçërisht për tregun holandez, kështu që është pothuajse si një tabaka (ose) një mbajtëse në të cilën një person është i mbështjellë me një leckë. Është pak më shumë (nga një) produkt gjithëpërfshirës.”

Dhe urnat e kompanisë vijnë me pemë sipër, tha ai.

EMISIONET