Sonda diellore "Parker" bën kalimin historik në atmosferën e Diellit

Sonda diellore "Parker" bën kalimin historik në

Agjencia amerikane e hapësirës (NASA) po e quan moment historik kalimin për herë t parë të një anijeje kozmike që ka fluturuar nëpër atmosferën e jashtme të Diellit.

Kalimi ndodhi në prill, por analiza e të dhënave e ka konfirmuar vetëm tani.

“Ashtu si ulja në Hënë, kalimi i lejoi shkencëtarët të kuptonin se si u formua Dielli, prekja e Tij është një hap gjigant për njerëzimin për të na ndihmuar të zbulojmë informacione kritike për yllin tonë më të afërt dhe ndikimin e tij në Sistemin Diellor”, tha Nicola Fox, drejtoresha e divizionit të shkencës së heliofizikës së NASA-s.

Sonda diellore Parker është një nga misionet më të guximshme të montuara ndonjëherë nga agjencia.

I nisur tre vjet më parë, qëllimi i tij është të bëjë kalime të përsëritura dhe gjithnjë e më të afërta të Diellit.

Anija kozmike lëviz me shpejtësi kolosale, me mbi 500,000 km/h (320,000 mph). 

Strategjia është të hyjë shpejt dhe të dalë shpejt duke bërë matje të mjedisit diellor me një grup instrumentesh të vendosura pas një mburoje të trashë nxehtësie.

Më 28 prill të këtij viti, Parker kaloi atë që quhet kufiri kritik i Alfvén.

Alfvén është pika ku materiali diellor që normalisht është i lidhur me Diellin nga graviteti dhe forcat magnetike shkëputet për të rrjedhur në hapësirë.

Ekipi shkencor i Parker do të mbledhë shumë më tepër të dhëna ndërsa sonda do të futet gjithnjë e më thellë në koronën e Diellit në fluturimet e ardhshme të tij. 

Sonda diellore "Parker" bën kalimin historik në

Vështrimet e Parker-it dhe ato që vijnë nga observatorë të tjerë diellorë, kanë rëndësi të drejtpërdrejtë për të gjithë ata që jetojnë në Tokë, shkruan BBC.

Shpërthimet më të mëdha nga Dielli mund të tronditin fushën magnetike të planetit tonë. Në këtë proces, komunikimet mund të ndërpriten, satelitët mund të kalojnë jashtë linje dhe rrjetet e energjisë elektrike do të jenë të prekshme ndaj rrymave elektrike.

Shkencëtarët përpiqen të parashikojnë këto "stuhi" dhe Parker premton informacione të reja dhe të vlefshme për t'i ndihmuar ata ta bëjnë këtë.

Rezultatet e fundit nga misioni po prezantohen në Takimin e Vjeshtës të Unionit Gjeofizik Amerikan në New Orleans.

EMISIONET