OBSH: Zëvendësimi i sheqerit me ëmbëlsues sjell probleme shëndetësore

OBSH: Zëvendësimi i sheqerit me ëmbëlsues sjell probleme

Ndërrimi i sheqerit me ëmbëlsues nuk do t’ju ndihmojë të humbni peshë dhe mund të shkaktojë probleme shëndetësore, thonë udhëzimet e reja të Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Këshilla sugjeron që njerëzit të mos kthehen tek ëmbëlsuesit pa sheqer si aspartame, në një përpjekje për të humbur peshë ose për të parandaluar sëmundjet e lidhura me dietën, si diabeti i tipit 2, transmeton dailymail.

Të tjera të njohura përfshijnë saharozën dhe stevian. Në vend të kësaj, ata duhet të konsiderojnë të hanë ushqime me sheqerna natyrale, të tilla si frutat, si dhe t’i përmbahen ushqimeve dhe pijeve pa sheqer.

Rekomandimi i ri bazohet në një rishikim sistematik të provave që zbuluan se përdorimi i ëmbëlsuesve pa sheqer “nuk sjell ndonjë përfitim afatgjatë në reduktimin e yndyrës së trupit tek të rriturit ose fëmijët”.

Studimet vëzhguese afatgjata sugjeruan se njerëzit që konsumojnë shumë alternativa të sheqerit që gjenden në çdo gjë, nga pijet dietike te pasta e dhëmbëve ishin në rrezik më të lartë të obezitetit, sëmundjeve kardiovaskulare dhe diabetit.

EMISIONET