Ja pse nuk duhet të hidhni kripë shtesë në darkën tuaj

Ja pse nuk duhet të hidhni kripë shtesë në darkën tuaj

Shtimi  i  kripës në ushqimin tuaj në tryezën e darkës mund të ndikojë në rrezikun e një vdekjeje të hershme, sipas shkencëtarëve. 

Një studim i ri i botuar sot sugjeroi se mosshtimi i kripës mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe dështimit të zemrës me një të pestën.

Ekspertët e quajtën sot një 'sakrificë' të lehtë.

Studiuesit gjurmuan gati 200,000 britanikë të moshës nga 30 deri në të 70 vjeç për gati një dekadë. 

Sëmundjet e zemrës dhe të qarkullimit të gjakut shkaktojnë një të katërtën e të gjitha vdekjeve në MB, që është më shumë se 160,000 vdekje çdo vit ose një në çdo tre minuta. 

Konsumimi i tepërt i kripës është një faktor rreziku sepse çon në mbajtjen e ujit në gjak, gjë që ushtron presion mbi enët tuaja të gjakut.

Kjo rrit presionin e gjakut dhe, nga ana tjetër, rrit  rrezikun e një ataku në zemër ose goditje në tru.

Në një përpjekje për të përcaktuar rrezikun, studiuesit në Universitetin Tulane  shikuan të dhënat shëndetësore të 176,570 britanikëve.

Në fillim të provës, asnjë nga pjesëmarrësit nuk vuante nga komplikime në zemër. 

Ata u monitoruan mesatarisht për gati 12 vjet.

Rezultatet, të publikuara në Gazetën e Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë, treguan se kishte pothuajse 10,000 'ngjarje', përfshirë goditjet në tru.

Analiza tregoi se pjesëmarrësit që shtonin kripë në ushqimin e tyre më rrallë kishin më pak gjasa të vuanin nga një ndërlikim i zemrës. 

Ekspertët thonë se duhet të kontrollojmë edhe etiketat e ushqimeve kur blejmë ushqime për të ndihmuar në uljen e konsumit të kripës. 

EMISIONET