Antibiotiku kundër infeksioneve vdekjeprurëse, studiuesit përfitojnë nga inteligjenca artficiale

Antibiotiku kundër infeksioneve vdekjeprurëse, studiuesit

Shkencëtarët kanë zbuluar një antibiotik të ri duke përdorur inteligjencën artificiale që mund të përdoret kundër infeksioneve vdekjeprurëse spitalore, rezistente ndaj trajtimit.

Procesi i zhvilluar nga studiuesit, duke përfshirë ata nga Universiteti McMaster në Kanada, mund të hapë rrugën për zbulimin e antibiotikëve të rinj për të trajtuar shumë baktere të tjera sfiduese.

Në studimin, të botuar në revistën Nature Chemical Biology, shkencëtarët kërkuan të zhvillonin urgjentisht ilaçe të reja për të trajtuar Acinetobacter baumannii – i klasifikuar si një nga bakteret më të rrezikshme në botë rezistente ndaj ilaçeve, sipas OBSH-së.

Dihet se bakteri shkakton pneumoni, meningjit dhe infekton plagë – të gjitha këto mund të çojnë edhe në vdekje.

Është gjetur në ambiente spitalore, ku qëndron në sipërfaqe për periudha të gjata.

Studimet e mëparshme kanë zbuluar gjithashtu se patogjeni është në gjendje të marrë gjenet e rezistencës ndaj antibiotikëve nga bakteret e tjera.

Megjithatë, zhvillimi i antibiotikëve të rinj kundër A baumannii duke përdorur prova konvencionale të shqyrtimit kimik ka qenë sfidues pasi metodat tradicionale kërkojnë kohë dhe të kushtueshme.

Në studimin e ri, shkencëtarët përdorën AI për të parashikuar klasa të panjohura më parë të molekulave antibakteriale dhe identifikuan një përbërje të re që ata e kanë quajtur abaucin.

Duke përdorur algoritmet e AI, studiuesit kanë qenë në gjendje të vlerësojnë qindra miliona, ndoshta miliarda, molekula me veti antibakteriale.

“Kjo punë vërteton përfitimet e mësimit të makinerive në kërkimin e antibiotikëve të rinj”, tha në një deklaratë autori kryesor i studimit, Jonathan Stokes.

“Duke përdorur AI, ne mund të eksplorojmë me shpejtësi rajone të gjera të hapësirës kimike, duke rritur ndjeshëm shanset për të zbuluar molekula thelbësisht të reja antibakteriale”, tha Dr Stokes.

Shkencëtarët besojnë se përbërja e re abaucin është premtuese pasi synon vetëm A baumannii .

Meqenëse shumica e antibiotikëve kanë një aktivitet të spektrit të gjerë që prek të gjitha bakteret, ata mund të prishin bakteret e dobishme të zorrëve të trupit dhe të hapin derën për infeksione serioze, duke përfshirë C difficile vdekjeprurëse.

Synimi i një baumannii me ilaçin e ri mund të zvogëlojë mundësinë e zhvillimit të shpejtë të rezistencës ndaj ilaçeve dhe të ndihmojë në krijimin e trajtimeve të reja të sakta dhe efektive, thonë studiuesit.

EMISIONET