Zhan d'Ark, vajza e vullnetit hyjnor që u dogj e gjallë në turrën e druve për herezi, e cila 489 vite më vonë u shpall shenjtore

Zhan d'Ark, vajza e vullnetit hyjnor që u dogj e gjallë në

Nuk ka në histori një histori si ajo e Zhan d'Ark, vajzës fshatare të Francës mesjetare, e cila më 30 maj 1431 u digj e gjallë në sheshin e Tregut të Vjetër në Ruen, pa i mbushur ende 19 vjeç.

Në vitin 1920 Kisha Katolike do ta shpallte Zhan d'Arkën martire dhe shenjtore, ndërsa Shekspiri, Volteri, Michelet, Schiller, Mark Twain, Anatole France, George Bernard Shaw dhe të tjerë të shumtë për t’u përmendur demostruan heroizmat dhe fatin e saj fatal me shkrimet e tyre.

Në gjyqin që pasoi, Zhan d'Ark u urdhërua të përgjigjet për rreth 70 akuza kundër saj, duke përfshirë magjinë , herezinë dhe veshjen si burrë.

Anglo-Burgundianët synonin të hiqnin qafe liderin e ri si dhe të diskreditonin Charles, i cili ia detyronte kurorëzimin e tij asaj.

Në përpjekje për të distancuar veten nga një heretik dhe shtrigë e akuzuar, mbreti francez nuk bëri asnjë përpjekje për të negociuar lirimin e Zhan d'Ark.

Në maj të vitit 1431, pas një viti në robëri dhe nën kërcënimin e vdekjes, Zhan u zbut dhe nënshkroi një rrëfim duke mohuar se ajo kishte marrë ndonjëherë udhëheqje hyjnore.

Megjithatë, disa ditë më vonë, ajo kundërshtoi urdhrat duke veshur sërish rroba burrash dhe autoritetet e shpallën dënimin e saj me vdekje.

Në mëngjesin e 30 majit 1431, në moshën 19-vjeçare, Zhan u dërgua në tregun e vjetër të Rouen dhe u dogj në dru .

Fama e saj u rrit vetëm pas vdekjes së saj, megjithatë, dhe 20 vjet më vonë një gjyq i ri i urdhëruar nga Charles VII fshiu emrin e saj.

Shumë kohë përpara se Papa Benedikti XV ta kanonizonte atë në vitin 1920, Zhan d'Ark kishte arritur shtat mitik, duke frymëzuar vepra të shumta arti dhe letërsie gjatë shekujve, duke përfshirë filmin klasik pa zë "Pasioni i Zhan d'Ark ".

Në vitin 1909 Zhan d'Ark u lumturua në katedralen e famshme Notre Dame në Paris nga Papa Pius X. Një statujë në katedralen e Zhan d'Ark, e cila përfundimisht u bë shenjtja mbrojtëse e Francës, i bën haraç trashëgimisë së saj.

albert vataj zhan d'ark

EMISIONET