Cilat janë 19 rregullat për një jetë më të mirë, propozuar nga Marcus Aurelius?!

Cilat janë 19 rregullat për një jetë më të

Marcus Aurelius kurrë nuk pretendoi të ishte stoik, por për “Meditimet”, “Nëse ai do të duhej të identifikohej me një shkollë të caktuar, [Stoicizmi] është me siguri ajo që ai do të kishte zgjedhur. Megjithatë, dyshoj se nëse do të pyetej se çfarë studionte, përgjigja e tij nuk do të ishte 'stoicizëm' por thjesht 'filozofi'”.

Ai më pas vëren se në botën e lashtë, "filozofia" nuk perceptohej siç është sot. Ajo luajti një rol shumë të ndryshëm. "Nuk ishte thjesht një temë për të shkruar apo për të diskutuar," shkruan Hays, "por një temë që pritej të jepte një "dizajn për të jetuar" - një sërë rregullash për të jetuar jetën.

Kjo është ajo që na jep kjo filozofi: një dizajn për të jetuar. E cila është e mrekullueshme sepse, siç shkroi Seneca, "Jeta pa një dizajn është e çrregullt". Cilat ishin disa nga rregullat e Marcus?

Vendosni njerëzit në radhë të parë.

Historia ime e preferuar për Marcus Aurelius vjen në thellësitë e Murtajës Antonine, një pandemi e tmerrshme në Romën e Lashtë që vrau miliona njerëz. Ekonomia e Romës është shkatërruar, njerëzit po vdesin në rrugë dhe të gjithë mendojnë se nuk mund të përmirësohet. Çfarë bën Marcus? Ai ecën nëpër pallatin perandorak dhe fillon të shënojë gjërat për shitje. Më pas, për dy muaj, në lëndinën e pallatit të perandorit të madh, ai shet bizhuteritë, mobiljet dhe stolitë në pronësi të perandorit. Ai po dërgon një mesazh duke thënë: "Unë nuk do ta vendos veten në radhë të parë". Unë nuk kam nevojë për këto gjëra të zbukuruara - jo kur njerëzit janë duke luftuar.'. Ky është lideri që sakrifikon dhe lufton dhe i vendos njerëzit e tij përpara rehatisë dhe nevojave të tyre. Kjo është madhështia.

Asnjëherë mos u dëgjoni të ankoheni

…as edhe për veten tuaj. Në Meditimet , Marcus flet për këtë ide pa pushim: Shikoni nga brenda, jo nga jashtë. Mos u anko . Mos u përzieni në punët e të tjerëve. Kur shihni dikë që sillet në mënyrë të pakëndshme, mbani mend kur keni vepruar në këtë mënyrë. Stoiku nuk ka kohë të ankohet për të tjerët, sepse ata kanë shumë për të përmirësuar në shtëpi. Kur bëjmë dallimin midis asaj që është në kontrollin tonë dhe asaj që është jashtë kontrollit tonë, ne shohim shumë shpejt se janë vetëm vendimet, veprimet dhe fjalët dhe mendimet tona ato që meritojnë vëmendjen tonë. Çdo gjë tjetër është punë e të gjithëve.

Bëni vetëm atë që është thelbësore.

Kjo ishte receta e thjeshtë e Marcus për produktivitetin dhe lumturinë."Nëse kërkoni qetësi," tha ai, "bëni më pak."Dhe pastaj ai sqaron. Jo asgjë. Më pak. Bëni vetëm atë që është thelbësore. “Gjë që sjell një kënaqësi të dyfishtë: të bësh më pak, më mirë.” Ndiqni këtë këshillë sot dhe çdo ditë. Vendoseni diku ku do ta shihni shpesh: bëni vetëm atë që është thelbësore.

Mos humb kohë duke u shqetësuar për mendimet e njerëzve të tjerë. Marcus foli për një kontradiktë të çuditshme: ne përgjithësisht jemi njerëz egoistë, megjithatë, më shumë se vetja, vlerësojmë mendimet e të tjerëve për ne. "Nuk pushon së më mahnituri", shkroi ai, "ne të gjithë e duam veten më shumë se njerëzit e tjerë, por kujdesemi më shumë për mendimin e tyre sesa për tonin." Parimi themelor stoik është se ne fokusohemi vetëm në gjërat që janë nën kontrollin tonë. Mendimet e njerëzve të tjerë nuk janë nën kontrollin tonë. Mos kaloni kohë duke u shqetësuar për atë që mendojnë të tjerët.

Mos vuani nga telashet e imagjinuara.

"Mos lejoni që imagjinata juaj të shtypet nga jeta në tërësi," i kujtoi vetes Marcus. "Rrini me situatën në fjalë." Përqendrohuni në momentin. Mos humbisni kohë duke menduar për përbindëshat që mund ose nuk mund të jenë përpara.

Përqendrohuni në përpjekje, jo në rezultate. Është një paradoks i çuditshëm. Njerëzit që janë më të suksesshëm në jetë, që arrijnë më shumë, që dominojnë profesionet e tyre - atyre nuk u intereson shumë fitorja . Ata nuk kujdesen për rezultatet. Siç tha Marcus, është çmenduri të lidhësh mirëqenien tënde me gjëra jashtë kontrollit tënd. Suksesi, mjeshtëria, mendësia, shkruan Marcus, vijnë nga lidhja e mirëqenies suaj "me veprimet tuaja". Nëse keni bërë më të mirën, nëse keni dhënë gjithçka, nëse keni vepruar me gjykimin tuaj më të mirë - kjo është një fitore ... pavarësisht nëse është një rezultat i mirë apo i keq.

Bëjeni këtë pyetje.

Marcus pëlqente të filtronte zgjedhjet e tij përmes pyetjes: "Ti ke frikë nga vdekja sepse nuk do të mund ta bësh më këtë?" Kjo është çështja që mementi mori. Është kaq sqaruese. Nëse do të kishit kohë të pakufizuar, ndoshta nuk do t'ju kishte problem të kaloni dy orë në ditë në trafik. Ndoshta nuk do t'ju shqetësonte pafundësisht të lëvizni në gropë të Twitter ose të trajtoni vrimën e zezë që është kutia juaj hyrëse. Por nëse vdekja do të ishte papritur e vërtetë për ju - nëse do t'ju jepeshin disa muaj ose vite jetë - çfarë do të shpenzonit menjëherë më pak kohë duke bërë? Çfarë do t'i referohej "ky" Marcus që ju do të hiqnit dorë? Epo, hiqni këtë gjë tani, jo më vonë.

Zgjidhni simpatinë mbi zemërimin.

Në Meditimet, Marcus shkruan se të kërkosh një botë pa njerëz të paturpshëm dhe veprime të liga është të kërkosh të pamundurën. Ai shton se njerëzit që dëmtojnë të tjerët përfundojnë duke dëmtuar vetëm veten e tyre - "Të bësh një padrejtësi është t'i bësh vetes një padrejtësi - kjo të degradon." Marcus thotë se këta njerëz në fakt meritojnë keqardhje. "Kur njerëzit të lëndojnë," shkroi ai, "ndie simpati më shumë sesa zemërim. Ndjenja juaj për të mirën dhe të keqen mund të jetë e njëjtë me atë të tyre, ose afër saj, në këtë rast ju duhet t'i falni ato. Ose ndjenja juaj për të mirën dhe të keqen mund të ndryshojë nga e tyre. Në këtë rast ata janë të gabuar dhe meritojnë dhembshurinë tuaj.”

Fryni hundën tuaj.

Marcus vuri re se sa shpesh e gjente veten duke u lutur për të marrë diçka. A nuk do të ishte më mirë, mendoi ai, të bëheshe aq i fortë sa të mos kishe nevojë për çfarëdo gjëje me të cilën shpresonit se perënditë do t'ju dhuronin? Epikteti e quan këtë fryrje të hundës. Mos prisni përreth duke shpresuar që dikush t'ju shpëtojë. Në vend të kësaj, dëgjoni thirrjen fuqizuese të Marcus, "aktivizohu në shpëtimin tënd - nëse kujdesesh fare për veten - dhe bëje sa të mundesh".

Mendoni përparimin, jo përsosmërinë .

Marcus i kujtoi vetes: "Mos prit përsosmërinë e Republikës së Platonit". Sepse nëse e bën, kjo është gjithçka që do të bësh… prit. Kjo është një nga ironitë e perfeksionizmit: ai rrallë lind përsosmëri - vetëm zhgënjim, zhgënjim dhe natyrisht, zvarritje. Pra, në vend të kësaj, tha Marcus, "të jeni të kënaqur edhe me përparimin më të vogël". Ju kurrë nuk do të jeni perfekt - nuk ka një gjë të tillë. Ti je njeri. Pra, në vend të kësaj, synoni përparimin, qoftë edhe sasinë më të vogël.

Lëreni ankthin.

"Sot shpëtova nga ankthi," thotë Marcus. "Ose jo, e hodha, sepse ishte brenda meje, në perceptimet e mia - jo jashtë." Ai e shkruan këtë gjatë një murtaje, jo më pak. Ne i themi vetes se jemi të stresuar, të shqetësuar për shkak të presionit që shefi ynë na bën ose për shkak të ndonjë afati të afërt ose për shkak të të gjitha vendeve ku duhet të jemi dhe njerëzve që duhet të shohim. Dhe më pas, kur e gjithë kjo çiftëzohet, kupton, 'Oh, jo, isha unë. Unë jam ndryshorja e zakonshme.' Ankthi vjen nga brenda. Dhe ju mund të zgjidhni ta hidhni atë.

Bëni gjënë më të vështirë.

Sa herë që arrijmë në një udhëkryq të vogël - një vendim se si t'i bëjmë gjërat dhe çfarë gjërash të bëjmë - Marcus tha që të mos pranojë opsionin që ju sfidon më shumë. Ai shkruan në Meditime rreth mbajtjes së frerëve në dorën e tij jo dominuese si një ushtrim për të praktikuar dhe një metaforë për të bërë gjënë e vështirë. Hidhen në pishinën më të ftohtë. Ecni në vend të makinës. Merrni librin në vend të telefonit tuaj. Merrni përgjegjësinë në vend që të shpresoni se do të kalojë pa u vënë re. Në çështjet e mëdha dhe të vogla, guximi është të zgjedhësh opsionin më të vështirë. Bëjeni zakon. Hekuri mpreh hekurin, në fund të fundit. Ju do të jeni më të mirë për të - jo vetëm për përmirësimin që vjen nga vetë sfida, por për vullnetin që po zhvilloni duke zgjedhur atë opsion me qëllim.

Zgjohu herët.

Duke folur për të bërë gjënë e vështirë - një nga momentet më të lidhura në Meditime është argumenti që ai ka me veten në hapjen e librit 5. Është qartë një debat që ai ka pasur me veten shumë herë, në shumë mëngjese - siç kemi bërë shumë prej nesh: Ai e di se duhet të ngrihet nga shtrati, por kaq dëshpërimisht dëshiron të qëndrojë nën mbulesat e ngrohta. Është i lidhur… por është gjithashtu mbresëlënës. Marcus në fakt nuk duhej të ngrihej nga shtrati. Ai në të vërtetë nuk kishte për të bërë asgjë. Perandori kishte të gjitha llojet e prerogativave, dhe këtu Marcus po këmbëngulte që të ngrihej herët dhe të shkonte në punë. Pse? Sepse Marcus e dinte se fitorja e mëngjesit ishte çelësi për të fituar ditën dhe për të fituar në jetë. Ai nuk do ta kishte dëgjuar shprehjen "zogu i hershëm merr krimbin", por ai e dinte mirë se një ditë e nisur mirë është gjysma e mbaruar. Duke e shtyrë veten të bënte diçka të pakëndshme dhe të vështirë , duke këmbëngulur të bënte atë që thoshte se e dinte se kishte lindur për të bërë dhe atë që i pëlqente të bënte, Marcus po fillonte një proces që do të çonte në një ditë të suksesshme.

Jini të rreptë me veten dhe tolerantë me të tjerët.

Ajo quhet vetëdisiplinë . Quhet vetë- përmirësim. Dhe mbani mend: Stoicizmi është një filozofi personale që është krijuar për të drejtuar tuajënsjellje. Është joshëse të përpiqesh t'i mbash të tjerët me të njëjtat standarde që i përmbahesh vetes, por kjo jo vetëm që është e padrejtë (ata nuk u regjistruan për këtë), por shpesh është kundërproduktive. Një vëzhgim nga biografi më i zhytur në mendime i Marcus, Ernest Renan, shpjegon mënyrën e duhur për ta bërë këtë. “Pasojat e filozofisë së ashpër mund të kenë prodhuar ngurtësi dhe ashpërsi. Por këtu ishte që mirësia e rrallë e natyrës së Marcus Aurelius shkëlqeu në të gjithë shkëlqimin e saj. Ashpërsia e tij ishte e kufizuar vetëm tek ai. Ky është pikërisht çelësi. Standardet tuaja janë për ju. Marcus tha se filozofia është të jesh i rreptë me veten dhe të falësh njerëzit e tjerë . Kjo nuk është vetëm mënyra e mirë për të qenë, është e vetmja mënyrë efektive për të qenë.

Mos kini frikë të kërkoni ndihmë.

Po, një stoik është i fortë. Po, një stoik është trim. Po, një stoik e mbart ngarkesën dhe e bart me dëshirë ngarkesën për të tjerët kur është e nevojshme. Por ata gjithashtu duhet të jenë në gjendje të kërkojnë ndihmë . Sepse ndonjëherë kjo është gjëja më e fortë dhe më e guximshme për të bërë. "Mos ki turp të kesh nevojë për ndihmë," shkroi Marcus Aurelius. “Ashtu si një ushtar që sulmon një mur, ju keni një mision për të përmbushur. Dhe nëse jeni plagosur dhe keni nevojë për një shok që t'ju tërheqë lart? Edhe çfarë?" Nëse keni nevojë për një minutë, pyesni. Nëse keni nevojë për një ndihmë, pyesni. Nëse keni nevojë për siguri, pyesni. Nëse keni nevojë për një favor, pyesni. Nëse keni nevojë për terapi, shkoni. Nëse keni nevojë të filloni nga e para, shkoni për të. Nëse keni nevojë të mbështeteni tek dikush ose diçka, bëjeni.

Trajtoni suksesin dhe dështimin njësoj.

Disa ditë, shkroi Marcus, turma brohorit dhe ju adhuron. Ditët e tjera të urrejnë dhe të godasin me tulla. Ju merrni një pushim me fat ndonjëherë - merrni më shumë kredi dhe vëmendje sesa meritoni. Herë të tjera do të mbaheni në një standard jashtëzakonisht të padrejtë. Ata do t'ju ndërtojnë, dhe më pas do t'ju shkatërrojnë - dhe do të sillen sikur ishte faji juaj që keni arritur deri atje në radhë të parë. Ata do t'ju kritikojnë publikisht dhe privatisht do t'ju thonë se gjithçka është për shfaqje. Do të ketë vite të mira dhe vite të këqija. Herë kur letrat na bien, herë kur zaret vazhdojnë të dalin nga sytë e gjarprit. Vetëm kështu shkon. Çelësi, tha Marcus, është të pranosh të gjitha. Prano gjërat e mira pa arrogancë, shkruan ai në Meditime. Lërini gjërat e këqija të shkojnë me indiferencë. As suksesi dhe as dështimi nuk thonë asgjë për ju. Një gur i hedhur në ajër nuk fiton asgjë duke u ngjitur, tha Marcus, dhe asgjë duke u rrëzuar.

Jini të lirë nga pasioni dhe plot dashuri.

Marcus nuk ishte një robot pa ndjenja. Ai nuk i mbylli gjërat. Ai ishte bashkëshort dhe baba. Shkroi bukur, mbajti qëndrime parimore, punoi shumë dhe sakrifikoi. Asnjë nga këto gjëra nuk është e mundur për një person pa ndjenja. Megjithatë, është e pamohueshme që ai dhe stoikët folën gjerësisht për menaxhimin e emocioneve të dikujt. Ai foli për pushtimin e temperamentit të tyre . Ai foli për tejkalimin e pikëllimit. Ai foli për shuarjen e epshit dhe largimin e frikës. Është një paradoks, por mjaft i mrekullueshëm. Të paktën, është në shprehjen e Marcus. Ai shpjegon në hapjen e Meditimevese ai mësoi nga mësuesi i tij Sextus, “të mos shfaqte zemërim apo emocione të tjera. Të jesh i lirë nga pasioni dhe megjithatë plot dashuri.” E bukur. Nuk është se stoikët nuk kishin durim ose nuk kishin frikë. Është se ata i kontrolluan ato emocione dhe i zëvendësuan me dashuri. Ata e donin fatin e tyre (amor fati) , i donin njerëzit e tjerë, e donin çdo minutë që ishin gjallë. Dashuri dashuri dashuri. Kjo është ajo me të cilën ju zëvendësoni të gjitha.

Pengesa është rruga.

Kur mendon se ke ngecur, tha Marcus, nuk je. Po, një rrugë mund të mbyllet, por ka gjithmonë të tjera që mbeten të hapura. Pengesa për veprim avancon veprimin, shkroi Marcus në mënyrë të famshme . Ajo që qëndron në rrugë bëhet rrugë . Kjo nuk do të thotë se asgjë nuk mund t'ju pengojë. Do të thotë se asgjë nuk mund t'ju ndalojë të përshtateni dhe të përshtateni. Nuk ka asgjë aq të keqe sa të mos mund të bëjmë diçka të mirë prej saj. Ne mund ta trajtojmë çdo problem si një mundësi për të praktikuar virtytin.

Gjithmonë bëni gjënë e duhur.

"Vetëm që të bëni gjënë e duhur," shkroi Marcus. “Pjesa tjetër nuk ka rëndësi. Të ftohtë apo të ngrohtë. I lodhur ose i pushuar mirë. I përbuzur apo i nderuar. Vdes…ose i zënë me detyra të tjera.”

albert vataj marcus aurelius

EMISIONET