Ukrainë, Kryebashkiaku i Odesas arrestohet për korrupsion

Ukrainë, Kryebashkiaku i Odesas arrestohet për korrupsion

Zyra e prokurorisë kundër korrupsionit të Ukrainës njoftoi të enjten se kishte arrestuar kryebashkiakun e Odesas, Gennadiy Trukhanov, si pjesë e një hetimi kundër tij.

Kryetari i bashkisë së Odesas, Gennadiy Trukhanov, u mor në paraburgim nga policia të enjten, më 4 maj, në lidhje me një hetim për përvetësim i njohur si rasti "Krayan", siç raportohet nga Zyra e Prokurorit të Specializuar Kundër Korrupsionit (SAPO).

Në vitin 2017, Byroja Kombëtare Kundër Korrupsionit të Ukrainës (NABU) e akuzoi atë për organizimin e një votimi në këshillin e qytetit në shtator 2016, për të blerë ndërtesën e vjetër të fabrikës Krayan për 7 milionë dollarë, kur ajo ishte blerë nga një firmë private për vetëm 152,000 dollarë në fillim të vitit.

Më 25 prill 2023, Gjykata e Lartë Kundër Korrupsionit e Ukrainës (HACC) urdhëroi Trukhanovin të paguante kushtin me vlerë mbi 800,000 dollarë si masë parandaluese, ndërkohë që hetimet për rastin e përvetësimit vazhdojnë. 

Përveç pagesës së kushtit, Trukhanov duhet të respektojë një sërë kufizimesh të vendosura nga HACC. 

Megjithatë, Trukhanov nuk arriti të paguante kushtin dhe SAPO i kërkoi HACC-së ta merrte në paraburgim.

Sot, HACC vendosi të arrestojë Trukhanovin për 60 ditë me një alternativë për të paguar garancinë me kusht mbi 360,000 dollarë. Ai u arrestua në ambientet e HACC.

Trukhanov është një politikan kontrovers i cili u zgjodh në zyrën e lartë në Odesa, një qendër për ndërtimin e anijeve dhe tregtinë ukrainase, në vitin 2014.

Në fazat e hershme të karrierës së tij, ai ishte në linjë me partitë politike pro-Moskës, por vitet e fundit ai e pozicionoi veten si një avokat i rritjes ekonomike të Odesës.

lufta ne ukraine arrestim korrupsion

EMISIONET