Skandali në kishën katolike, viktimat e abuzimit paditin Papa Benediktin

Skandali në kishën katolike, viktimat e abuzimit paditin Papa

Papa Benediktit duket se do ti duhet të paraqitet në gjykatë në atdheun e tij të vjetër të Bavarisë në muajt e ardhshëm.

Sipas hulumtimit të “Correctiv”, gazetës së përjavshme “Die Zeit” dhe “Bayerischer Rundfunk” (BR), në gjykatën e qarkut në Traunstein është ngritur një padi kundër Papës në pension Benedikti XVI.

Jacqueline Aßbichler, zëvendës zëdhënësja e shtypit për gjykatën e qarkut në Traunstein, konfirmon raportin dhe thotë për BILD: "Një padi u ngrit në gjykatën e qarkut në Traunstein me numrin e dosjes AZ 1304/22."

Bëhet fjalë për sulme seksuale nga prifti H.

Padia është për “përcaktimin e përgjegjësisë solidare për dëmin”, vijoi zëdhënësja. Sfondi mësohet se janë sulmet seksuale nga prifti H. në dëm të kallëzuesit.

Çfarë supozohet të ketë bërë Papa? “Për momentin, nuk mund të jepet asnjë informacion për përmbajtjen specifike të padisë, pasi padia nuk është dorëzuar ende në anën tjetër (Papa) dhe ata nuk janë ende në dijeni të saj”.

Prandaj, 95-vjeçari mund të duhet të përgjigjet në një gjykatë laike për skandalin e abuzimit në Kishën Katolike.

Sipas qendrës kërkimore të Essen "Correctiv", padia është ngritur nga një avokat për një viktimë të abuzimit nga Bavaria.

Padia drejtohet kundër priftit Peter H., i cili gjithashtu luan një rol qendror në raportin e abuzimit të Kryedioqezës së Mynihut dhe Freising nga janari 2022, si dhe disa drejtuesve të Kishës Katolike, duke përfshirë kardinalin Friedrich Wetter, famullitarin e Mynihut. Gjenerali Christoph Klingan dhe ish Papa Benedikti XVI Në vitet 1990, Peter H. thuhet se ka abuzuar seksualisht me disa fëmijë dhe të rinj në Kryedioqezën e Mynihut, përfshirë edhe paditësin.

Në lidhje me Joseph Ratzinger, i cili më vonë u bë Papa Benedikti, ankesa thotë se si kardinal ai ishte "i vetëdijshëm për të gjitha rrethanat" dhe "të paktën pranoi faktin që ky prift ishte një shkelës i përsëritur". Megjithatë, thuhet se Ratzinger e ka rikthyer priftin në kujdesin baritor.

Si është tani situata ligjore?

Zëdhënësja e gjykatës Aßbichler shpjegon: "Dhoma tani duhet të kontrollojë nëse parapagimi i shpenzimeve është paguar nga paditësi, vetëm atëherë padia do të dorëzohet nga ana tjetër. Kjo u jep atyre mundësinë për t'iu përgjigjur padisë”.

Sa i takon mundësisë për një seancë me gojë, zëdhënësja tha se, "aktualisht është ende e hapur".

A duhet të paraqitet Papa në gjykatë?

Nëse gjykata e lejon padinë, e cila ende nuk ka dalë,  dhe nëse në të vërtetë shkon nw gjyq, a duhet Papa të paraqitet personalisht para gjykatës së qarkut në Traunstein?

Zëdhënësja e gjykatës Aßbichler: "Paditësi dhe i pandehuri mund të përfaqësohen nga një avokat."

Kjo do të thotë se Papa dhe viktima nuk duhet të paraqiten personalisht, por mund ta bëjnë këtë nëse duan.

Nëse Papa Emeritus dhe ish Kryepeshkopi i Mynihut Joseph Ratzinger mund të ndiqen penalisht për sulmet, është e diskutueshme. Sipas raportit të medias, ekspertët i japin një shans padisë nëse kisha nuk i referohet parashkrimit, siç kishte bërë tashmë në procedurat e brendshme të kishës.

Richard Kick (65), anëtar i Bordit Këshillimor të Kryedioqezës për Personat e prekur: “Uroj që paditësi të jetë i suksesshëm.” Shumica e viktimave të abuzimit të kishës nuk kanë pasur deri më tani asnjë mundësi për të paraqitur një kërkesë për dëmshpërblim. "Nuk ka njeri që mund të padisë."

Për një padi civile për dëmshpërblim, duhet të ketë një vendim penal kundër autorit. Mirëpo, pothuajse në të gjitha rastet, procedurat penale janë ndërprerë për shkak të parashkrimit.

Kick: “Kisha bërë ankesë për rastin tim, edhe procedura ishte ndërprerë”.

Ish-kryepeshkopi i Mynihut, kardinali Wetter, njoftoi në çështjen Traunstein se nuk dëshironte të aplikonte për një statut kufizimesh. Kryepeshkopata e Mynihut dhe Freising nuk dëshiron të komentojë zyrtarisht "procesin e hapur ligjor".

Në janar, firma ligjore e Mynihut WSW prezantoi një raport të porositur nga Kryepeshkopata e Mynihut dhe Freising. Sipas kësaj, ka të dhëna për të paktën 497 viktima të dhunës seksuale në kryepeshkopatë midis viteve 1945 dhe 2019.

Papa emeritus Benedikti XVI akuzohet se nuk ka ndërmarrë veprime të mjaftueshme kundër abuzuesve në katër raste si Kryepeshkopi i Mynihut Joseph Ratzinger (1977-1982).

EMISIONET