PAMJET - “Luftë” në det të hapur/ Emigrantë të armatosur tentojnë të rrëmbejnë anijen turke, ndërhyjnë forcat italiane: Kapen rrëmbyesit

Trupat e batalionit “San Marco” ndërhynë në bord, duke zbritur nga dy helikopterë të Marinës pranë Ischia

PAMJET - “Luftë” në det të hapur/ Emigrantë

Një anije turke, “Galata Seaways”, me destinacion Francën, iu nënshtrua një tentative sekuestrimi nga 15 emigrantë të paligjshëm pranë ishullit Ischia, në Gjirin e Napolit. Disa emigrantë, të armatosur me thika, tentuan të hynin në urë me qëllim të rrëmbimit të tragetit dhe rrëmbimit të ekuipazhit.

Ndërhyrja e forcave speciale të batalionit San Marco, me dy helikopterë, bëri të mundur pengimin e rrëmbimit dhe normalizimin e situatës. “Rrëmbyesit e anijes u kapën. Gjithçka përfundoi mirë”, deklaroi ministri i Mbrojtjes Guido Crosetto. Anija u dërgua në rrugën në Napoli.

Kasaforta e ekuipazhit – “Dihet se rrëmbyesit janë emigrantë të paligjshëm që hipën në bord duke përdorur armë, si kamë”, shtoi ministri. Brenda anijes, grupi i emigrantëve u përpoq të rrëmbente disa nga ekuipazhi brenda urës. Pas ndërhyrjes së Marinës, me ushtarët e batalionit "San Marco", disa do të ishin bllokuar dhe arrestuar ndërsa të tjerët u identifikuan në mbrëmje pas një operacioni për pastrimin e anijes.

Crosetto: “Sulmuesit u fshehën për të ikur në det natën”

Ministri i Mbrojtjes, Guido Crosetto, duke folur në telefon për 'Stasera Italia' në Retequattro, shpjegoi se "kur dëgjuan helikopterin" disa rrëmbyes "ikën, ndoshta më pas u përpoqën të iknin natën nga deti. Megjithatë, anija është e rrethuar". Crosetto shpjegoi se ushtria "duhej të merrte kontrollin e anijes dhe ata e bënë atë në një kohë shumë të shkurtër. Forcat e armatosura gjithashtu shërbejnë në situata si këto".

Në bordin e 15 emigrantëve, dy gra - Anija "Galata Seaways", e cila u nis nga porti Topcular në Turqi më 7 qershor, ishte nisur për në Francë në portin e Sete, ku mbërritja ishte planifikuar për të shtunën. Në lartësinë e gjirit të Napolit, nga shtrirja e trasesë e cila është marrë nga kantiere të specializuara, është parë një devijim i qartë nga rruga e parashikuar. Në bord u gjetën 15 emigrantë, 13 burra dhe dy gra. Duke iu përgjigjur pyetjeve të financuesve dhe agjentëve të skuadrës fluturuese të Napolit, të cilët përdorën një përkthyes, ata raportuan se ishin me kombësi siriane, afgane dhe irakiane.

U gjetën dy thika dhe një prerës - Në bord hetuesit gjetën dy thika dhe një prerës: mund të jetë, është hipoteza në shqyrtim, armët e përdorura për të kërcënuar ekuipazhin. Hetuesit tani po punojnë për të zbuluar se cili nga 15 emigrantët mori pjesë në rrëmbim. Hetimet janë të koordinuara nga prokuroria e Napolit (prokurorja Enrica Parascandolo) dhe janë 360 gradë: bëhet fjalë për identifikimin e personave të përfshirë, përcaktimin e qëllimeve të tyre reale, ekzistencën e ndonjë lidhjeje me skajet terroriste.

Më pas do të jetë e nevojshme të rindërtohet në detaje ajo që ka ndodhur, duke filluar nga vendi ku ndodhi rrëmbimi i avionit sepse kjo do të përcaktojë juridiksionin territorial të hetuesve, raportojne mediat italiane.

EMISIONET