Ministri i Jashtëm çek: Ukraina duhet të jetë në BE, por pas përmbushjes së të gjitha kërkesave

Ministri i Jashtëm çek: Ukraina duhet të jetë në BE,

Ministri i Jashtëm çek Jan Lipavsky është i bindur se Ukraina do të bëhet anëtare e Bashkimit Evropian, por vetëm pasi të përmbushë të gjitha kushtet e nevojshme.

Sipas ministrit çek, disa shtete janë skeptike për anëtarësimin e Ukrainës në BE dhe ai po përpiqet t’u shpjegojë përfitimet vendeve të tilla.

Në të njëjtën kohë, ministri i Jashtëm theksoi se është e rëndësishme që Ukraina të përmbushë të gjitha kushtet.

“Ne duhet ta kërkojmë këtë. Nuk mund të ketë lëshime. Ne kemi një treg të vetëm dhe rregulla. Në Republikën Çeke, ne vazhdimisht merremi me disa ligje nga Brukseli, dhe ndonjëherë është një sherr. Ukraina duhet të kalojë të njëjtën gjë, dhe pastaj do të punojmë së bashku”, theksoi diplomati.

Gjatë transmetimit, ai debatoi me deputetin Jiri Kobza, i cili tha se “nuk mund ta imagjinojë që një vend i copëtuar nga lufta civile të anëtarësohet në Bashkimin Evropian”. Sipas Kobza, në Ukrainë po zhvillohen dy luftëra: Lufta “civile” në Donbas, e cila vazhdon që nga viti 2014 dhe lufta ruso-ukrainase.

Lipavsky iu përgjigj kësaj: “Nuk ka luftë civile në Ukrainë. Më vjen keq, por kjo është një gënjeshtër vërtet e trashë. Ukraina është sulmuar nga Rusia”. Ai gjithashtu theksoi se ishte agresion perandorak rus që në fillim.

Siç u raportua më herët, gjatë vizitës së tij të fundit në Ukrainë, presidenti çek Petr Pavel tha se ai synon të mbrojë personalisht që negociatat e anëtarësimit BE-Ukrainë të fillojnë këtë vit.

EMISIONET