Miniera në Oqeanin Paqësor, zbulohen nga thellësitë e tij 5000 lloje speciesh të reja

Miniera në Oqeanin Paqësor, zbulohen nga thellësitë e tij

Një rajon i pasur me minerale në Oqeanin Paqësor, i cili tashmë u është caktuar kompanive për minierat e ardhshme në det të thellë, është zbuluar se strehon mijëra specie krejtësisht të reja për shkencën.

Llojet jetojnë në Zonën Clarion-Clipperton (CCZ), një zonë që konsiderohet me interes të lartë për kompanitë e minierave në det të thellë për shkak të pranisë së bollshme të nyjeve të manganit, të cilat përmbajnë metale me vlerë të lartë.

Zona është rreth dyfishi i madhësisë së Indisë dhe tashmë është ndarë dhe u është caktuar kompanive për qëllime nxjerrjeje. Megjithatë, komuniteti shkencor ka punuar për të rritur ndërgjegjësimin për diversitetin biologjik që mund të humbet nëse operacionet e minierave në det të thellë kryhen në zonë.

Me këtë qëllim në mendje, një ekip  biologësh ka ndërtuar ‘listën e parë të kontrollit CCZ’ duke përpiluar të gjitha të dhënat e specieve nga ekspeditat e mëparshme kërkimore në rajon.

Studiuesit zbuluan se, sipas vlerësimeve të tyre, diversiteti i specieve të CCZ përfshin gjithsej 5,578 lloje të ndryshme të gjetura në rajon, rreth 88 deri në 92 përqind e të cilave janë krejtësisht të reja për shkencën.

“Ne e ndajmë këtë planet me gjithë këtë biodiversitet mahnitës dhe kemi përgjegjësinë ta kuptojmë dhe ta mbrojmë atë”, tha Muriel Rabone, një ekologe e detit të thellë në Muzeun e Historisë Natyrore në Londër, MB.

Me një sipërfaqe prej 6,000,000 km², nga Hawaii në Meksikë, CCZ është konsideruar si një nga rajonet më të pasura biologjikisht të planetit.

Për të kuptuar më mirë CCZ, ekipi vizitoi zonën në lundrime kërkimore dhe mori mostra me kuti studimi, si dhe automjete të telekomanduara që përshkojnë fundin e oqeanit.

“Është një varkë e madhe, por ndihet e vogël në mes të oqeanit. Ju mund të shihni stuhitë që rrotullohen; është shumë dramatike,” tha Rabone. “Dhe ishte e mahnitshme – në çdo mostër bazë të kutisë, ne do të shihnim specie të reja.”

Rabone dhe bashkautorët e saj zbuluan se vetëm gjashtë nga speciet e reja të gjetura në CCZ – të cilat përfshijnë një kastravec deti, një nematod dhe një sfungjer mishngrënës – janë parë në rajone të tjera. Ata zbuluan gjithashtu se llojet më të zakonshme të kafshëve në CCZ janë artropodët (jovertebrorët me nyje të segmentuara), krimbat, ekinodermat (jovertebrorët me gjemba si iriqët e detit) dhe sfungjerët.

“Ka disa specie thjesht të jashtëzakonshme atje poshtë. Disa nga sfungjerët duken si sfungjerë klasikë të banjës dhe disa si vazo. Ata janë thjesht të bukur”, tha Rabone. “Një nga të preferuarat e mia janë sfungjerët e qelqit. Ata kanë këto gjemba të vogla dhe nën mikroskop duken si llambadarë të vegjël ose skulptura të vogla.”

Ekipi ka theksuar nevojën për më shumë përpjekje kërkimore kohezive, bashkëpunuese dhe multidisiplinare në CCZ për të fituar një kuptim më të thellë të biodiversitetit të rajonit. Ata gjithashtu nënvizuan rëndësinë e të mësuarit më shumë rreth specieve të reja të zbuluara dhe se si ato janë të lidhura me mjedisin përreth tyre.

“Ka kaq shumë lloje të mrekullueshme në CCZ dhe, me mundësinë e minierave në rritje, është dyfish e rëndësishme që ne të dimë më shumë për këto habitate vërtet të nënstudiuara,” tha Rabone.

CCZ tashmë është ndarë në 16 pretendime minerare që përfshijnë afërsisht 1,000,000 km², ndërsa nëntë zona të tjera, secila që mbulon 160,000 km², janë lënë mënjanë për konservim.

Zona thuhet se përmban 21 miliardë ton nyje, të cilat do të përfshijnë 5,95 miliardë ton mangan, 0,27 miliardë ton nikel, 0,23 miliardë ton bakër dhe 0,05 miliardë ton kobalt.

EMISIONET