Kina gati të ndalojë dhe monitorojë rrjetin SpaceX: Do të shkojmë aty ku…

Kina gati të ndalojë dhe monitorojë rrjetin SpaceX: Do të

Kina po përgatitet të lëshojë rreth 13 mijë satelitë në një orbitë të ulët tokësore që do të zbehte dhe do të monitoronte rrjetin “Starlink” të SpaceX të Elon Musk, i cili ofron akses në 50 vende.

Projekti, i cili është i koduar “GW” dhe po drejtohet nga profesori i asociuar Xu Can i Universitetit të Inxhinierisë Hapësinore të Ushtrisë Çlirimtare Popullore (PLA) në Pekin, do të shohë 12,992 satelitë të operuar nga China Satellite Netëork Group Co. projektuar për të përmirësuar efikasitetin e komunikimit.

Ende nuk dihet se kur do të jetë nisja e parë, por ekipi i udhëhequr nga Xu tha se ata planifikojnë t’i vendosin ato “përpara përfundimit të Starlink”. Ata shtuan se kjo “do të sigurojë që vendi ynë të ketë një vend në orbitë të ulët dhe të parandalojë plejadën Starlink nga parandalimi i tepërt i burimeve të orbitës së ulët”.

Ekipi i Xu shtoi se ata do t’i vendosnin satelitët e tyre në “orbita ku Starlink nuk ka arritur ende” dhe se ata “do të fitonin mundësi dhe avantazhe në lartësi të tjera orbitale dhe madje do të shtypnin Starlink”.

Përpjekjet e Kinës për të kundërshtuar Starlink vijnë mes shqetësimeve në rritje në lidhje me aplikimet e mundshme ushtarake të rrjetit global satelitor. Teknologjia është përdorur për të forcuar komunikimet nga forcat ushtarake ukrainase gjatë gjithë konfliktit të saj me Rusinë, megjithëse SpaceX ndërmori hapa në fillim të këtij muaji për të kufizuar përdorimin e saj në kontrollin e dronëve ushtarakë në vend.

EMISIONET