Kërcënimi në rritje nga Kina, Australia do të përshpejtojë përpjekjet për të blerë raketa me rreze të gjatë

Australia do të përshpejtojë përpjekjet për të blerë raketa me rreze të gjatë për të kundërshtuar kërcënimin në rritje nga Kina, thotë një raport i mbrojtjes.

Kërcënimi në rritje nga Kina, Australia do të

Ai paralajmëron se vendi nuk mund të mbrohet më nga izolimi i tij gjeografik në “epokën e raketave”.

Qeveria do të shpenzojë rreth 19 miliardë dollarë australianë (12 miliardë dollarë, 10 miliardë paund) për të dhënë rekomandimet e menjëhershme.

Raporti prej 110 faqesh përshkruhet si rishikimi më i madh i mbrojtjes australiane që nga Lufta e Dytë Botërore.

Rishikimi Strategjik i Mbrojtjes vjen në kohën e rritjes së tensionit ushtarak në rajon lidhur me qëndrimin e Kinës ndaj Tajvanit, të cilin ajo është zotuar vazhdimisht se do ta marrë me forcë nëse është e nevojshme.

Marina kineze ka krijuar gjithashtu një prani të madhe në Detin e Kinës Jugore, duke pretenduar pjesë të tij si territorin e saj, në kundërshtim me ligjin ndërkombëtar.

“Ndërtimi ushtarak i Kinës është tani më i madhi dhe më ambiciozi i çdo vendi që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore. Kjo ngritje po ndodh pa transparencë apo siguri për rajonin Indo-Paqësor të synimit strategjik të Kinës”, thuhet në raport.

Kryeministri Anthony Albanese tha se rishikimi do të “formojë të ardhmen në vend që të presë që e ardhmja të na formësojë”, dhe rekomandimet e tij do ta bëjnë Australinë “më të mbështetur te vetja, më e përgatitur dhe më e sigurt”.

Ai rekomandon që forcat e armatosura të Australisë të ndryshojnë fokusin nga forca të blinduara me bazë tokësore në “aftësi sulmi me rreze më të gjatë, me municione të ndërtuara në Australi”, tha ministri i Mbrojtjes Richard Marles.

“Ne duhet të kemi një forcë mbrojtëse e cila ka kapacitetin për t’u përfshirë në “projeksione me ndikim”, u tha Marles gazetarëve.

Ministri tha se blerja e “raketave goditëse precize” me rreze veprimi më të madhe se 500 km (310 milje) do t’i jepte ushtrisë “fuqinë e zjarrit dhe lëvizshmërinë që i nevojitet në të ardhmen”.

Rishikimi thotë se mbrojtja veriore e Australisë duhet të forcohet, me Forcën e Mbrojtjes Australiane (ADF) që t’i jepet aftësi më e madhe operative nga bazat veriore.

Australia gjithashtu do të përshpejtojë planet për të blerë sistemin e raketave të artilerisë së lëvizshmërisë së lartë në tokë (HIMARS), i përdorur nga ushtria ukrainase për të frenuar përparimin rus.

Për të financuar prioritetet e reja, një sërë projektesh, duke përfshirë planet për armë të reja vetëlëvizëse dhe mjete furnizimi me municione, do të mbyllen.

Marles tha se rishikimi theksoi gjithashtu rëndësinë e mbajtjes së një “aftësie të vazhdueshme të ndërtimit të anijeve në këtë vend”.

Në mars, Departamenti i Shtetit i SHBA miratoi gjithashtu shitjen e 220 raketave të lundrimit në Australi në një marrëveshje me vlerë 895 milionë dollarë.

Raketat jo-bërthamore do të përdoren nga nëndetëset e klasit Virginia që Australia do të blejë nga SHBA-ja sipas paktit të mbrojtjes Aukus të rënë dakord nga Australia, MB dhe SHBA.

kina australia

EMISIONET