IOM apelon për 112 milionë dollarë për të ndihmuar emigrantët në Afrikë

IOM apelon për 112 milionë dollarë për të ndihmuar

Organizata Ndërkombëtare për Migracionin (IOM), agjencia e migracionit e OKB-së dhe 27 partnerë apeluan për 112 milionë dollarë amerikanë për të ofruar ndihmë urgjente për mbi 1.4 milionë emigrantë dhe komunitetet pritëse në Bririn të Afrikës, Jemenit dhe Afrikës Jugore.

IOM tha se fondet do të përdoren për të ofruar ndihmë humanitare dhe zhvillimore për migrantët që largohen nga shtëpia në kërkim të mundësive më të mira të punës, dhe në disa raste për t’i shpëtuar konfliktit, pasigurisë dhe efekteve negative të ndryshimeve klimatike.

“Vitet e kaluara na kanë treguar se çfarë mund të arrijmë kur punojmë së bashku,” tha Rana Jaber, drejtoresha rajonale e IOM për Lindjen dhe Bririn e Afrikës, në një deklaratë të lëshuar në Nairobi, kryeqyteti i Kenisë.

Sipas IOM-it, rruga lindore nga Briri i Afrikës në Jemen dhe Shtetet e Gjirit, dhe rruga jugore nga Briri i Afrikës përmes Kenias dhe Tanzanisë në Afrikën jugore, janë ndër më të rrezikshmet në botë.

Rreth 400,000 lëvizje u regjistruan përgjatë rrugës lindore në vitin 2023, ndërsa 80,000 lëvizje shtesë u regjistruan në rrugën jugore, veçanërisht në Afrikën e Jugut, tha IOM.

“Ne kemi besim se mund të arrijmë edhe më shumë në 2024, duke vazhduar të shpëtojmë jetë dhe të ofrojmë mbrojtje, duke ofruar qasje në zgjidhje të qëndrueshme dhe duke rritur qëndrueshmërinë e popullatave,” tha Jaber.

Në udhëtimet e tyre, shumë migrantë përballen me rreziqe kërcënuese për jetën, duke përfshirë urinë, rreziqet shëndetësore dhe shfrytëzimin nga trafikantët e qenieve njerëzore dhe kriminelët e tjerë. Ata gjithashtu shpesh lihen në nevojë urgjente për kujdes mjekësor, ushqim, ujë, strehim dhe mbështetje psiko-sociale, sipas IOM.

Ai tha se komunitetet përgjatë këtyre rrugëve, të cilat ofrojnë strehim dhe ndihmë, kërkojnë mbështetje në adresimin e faktorëve shtytës të migrimit të parregullt.

Sipas Projektit të Emigrantëve të Zhdukur të IOM-it, të paktën 698 njerëz, përfshirë gra dhe fëmijë, vdiqën në rrugën lindore, duke kaluar Gjirin e Adenit nga Xhibuti në Jemen me shpresën për të arritur në Arabinë Saudite në vitin 2023.

Ky numër, tha IOM, mund të jetë më i lartë duke pasur parasysh se disa tragjedi shpesh kalojnë pa u vënë re. Në nëntor 2023, një anije e mbytur në brigjet e Jemenit la 64 emigrantë të zhdukur.

Fëmijët në lëvizje janë veçanërisht të cenueshëm dhe duhet të vihen në qendër të punës për migracionin, sipas Fondit të Kombeve të Bashkuara për Fëmijët (UNICEF).

“Që politikat e migracionit të kenë sukses, ne duhet t’u japim përparësi fëmijëve dhe adoleshentëve, duke i përqendruar të drejtat e tyre në thelb të politikave dhe sistemeve të migracionit që janë thelbësore për fëmijët, si arsimi, mbrojtja e fëmijëve, mbrojtja sociale dhe shëndeti,” tha Lieke van de Wiel , zëvendësdrejtor rajonal i Zyrës Rajonale të UNICEF-it në Afrikën Lindore dhe Jugore.

EMISIONET