Falimentimi i "Silicon Valley”, Biden i kërkon Kongresit të godasë drejtuesit e bankave të dështuara

Falimentimi i "Silicon Valley”, Biden i kërkon Kongresit

Presidenti Biden i bëri thirrje Kongresit të premten që t'i japë administratës së tij autoritetin për të vendosur dënime më të ashpra ndaj drejtuesve të lartë të bankave që keqmenaxhojnë institucionet kredituese, pasi pasojat nga disa dështime të fundit bankare vazhdojnë të tronditin industrinë.

Në mënyrë të veçantë, presidenti po u kërkon ligjvënësve të zgjerojnë autoritetin e Korporatës Federale të Sigurimit të Depozitave (FDIC) për të rikuperuar kompensimin, duke përfshirë fitimet nga shitja e aksioneve, nga drejtuesit e bankave të dështuara si Silicon Valley Bank dhe Signature Bank.

Ai gjithashtu dëshiron të përmirësojë aftësinë e FDIC për të ndaluar drejtuesit nga mbajtja e vendeve të punës në industrinë bankare kur bankat e tyre hyjnë në administrim dhe të zgjerojë aftësinë e FDIC për të vendosur gjoba kundër drejtuesve të bankave të dështuara.

"Ligji kufizon autoritetin e administratës për t'i mbajtur drejtuesit përgjegjës," tha zoti Biden në një deklaratë.

“Kur bankat dështojnë për shkak të keqmenaxhimit dhe marrjes së tepërt të rrezikut, duhet të jetë më e lehtë për rregullatorët që të tërheqin kompensimin nga drejtuesit, të vendosin gjoba civile dhe t'i ndalojnë drejtuesit të punojnë përsëri në industrinë bankare. Kongresi duhet të veprojë për të vendosur dënime më të ashpra për drejtuesit e lartë të bankave, keqmenaxhimi i të cilëve kontribuoi në dështimin e institucioneve të tyre."

Një përmbledhje e kërkesës së presidentit drejtuar Kongresit nga Shtëpia e Bardhë tha se zoti Biden është i etur të punojë me ligjvënësit për të forcuar llogaridhënien në këto tre fusha dhe në çdo fushë tjetër që anëtarët mund të identifikojnë.

Shtëpia e Bardhë vuri në dukje një raport se CEO i Bankës Silicon Valley shiti më shumë se 3 milionë dollarë aksione vetëm disa ditë para falimentimit që bëri që rregullatorët e Kalifornisë të kapnin bankën dhe t'ia dorëzonin kontrollin FDIC.

Shtëpia e Bardhë kërkon në mënyrë specifike që Kongresi të trajtojë raste të tilla.

Sipas ligjit aktual, FDIC mund t'i ndalojë drejtuesit të mbajnë punë në banka të tjera, por vetëm nëse ata përfshihen në "mospërfillje të qëllimshme ose të vazhdueshme për sigurinë dhe shëndetin" e bankës, tha Shtëpia e Bardhë.

Presidenti mendon se kjo duhet të zgjerohet tek të gjithë drejtuesit e bankave të dështuara, jo vetëm ata që veprojnë me dashje kundër interesave të bankës.

Së fundi, presidenti dëshiron të sigurohet që FDIC mund të gjobisë drejtuesit e bankave të dështuara, të cilët ishin thjesht neglizhues.

Departamenti i Drejtësisë ka hapur një hetim për dështimin e Silicon Valley Bank, thanë zyrtarë të zbatimit të ligjit për CBS News.

EMISIONET