BE-ja do të japë 135 milionë dollarë për Tunizinë si pjesë e paktit të migracionit

BE-ja do të japë 135 milionë dollarë për Tunizinë

Komisioni Evropian tha se do të japë 127 milionë euro (135 milionë dollarë) ndihmë për Tunizinë si pjesë e marrëveshjes së tij me vendin që synon të luftojë imigracionin e paligjshëm nga Afrika në Evropë.

Komisioni tha se 60 milionë euro do të vihen në dispozicion në mbështetje buxhetore për Tunizinë , ndërsa një paketë me vlerë rreth 67 milionë euro që synon forcimin e kapaciteteve të Tunizisë për të luftuar trafikantët e qenieve njerëzore dhe për të forcuar kontrollet kufitare do të shpërndahet në ditët në vijim.

Tunizia dhe BE në korrik nënshkruan një marrëveshje “partneriteti strategjik” për të luftuar emigracionin e paligjshëm në këmbim të mbështetjes financiare gjatë një rritje të mprehtë të anijeve që largohen nga kombi i Afrikës së Veriut për në Evropë.

Në një deklaratë, Komisioni tha se paketa e fundit financiare do të ndihmojë në rinovimin e anijeve të kërkim-shpëtimit, automjeteve dhe pajisjeve të tjera për rojet bregdetare dhe marinën Tuniziane.

Do të ndihmonte gjithashtu në mbrojtjen e migrantëve në Tunizi në bashkëpunim me OKB-në dhe kthimin e emigrantëve në vendet e tyre të origjinës, thuhet në deklaratë.

“Parashikohet gjithashtu ofrimi i anijeve të reja, kamerave termike dhe ndihmave të tjera operacionale, së bashku me trajnimin e nevojshëm”, shtoi Komisioni.

Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen tha në korrik se pakti me Tunizinë mund të shërbejë si model për marrëveshjet me vendet e tjera, pasi BE-ja lufton për të frenuar flukset e paautorizuara të emigrantëve nëpër Mesdhe.

Por disa ligjvënës të BE-së, figura të opozitës tuniziane dhe aktivistë të të drejtave e kanë kritikuar marrëveshjen, duke argumentuar se ajo nuk do të frenojë migrimin, por do të forcojë qeverinë e Presidentit Kais Saied , të cilin ata e akuzojnë për qeverisje autokratike.

Saied mori pushtete të gjera në vitin 2021, duke mbyllur parlamentin përpara se të miratonte një kushtetutë të re që i jep atij autoritet pothuajse të plotë. Ai ka thënë se veprimet e tij ishin të ligjshme dhe të nevojshme për të shpëtuar Tunizinë nga kaosi dhe korrupsioni i shfrenuar.

EMISIONET