Vaksina kundër kancerit, studim italian: Rezultate premtuese nga testet e para

Vaksina kundër kancerit, studim italian: Rezultate premtuese nga testet e

Ajo hyn në qarkullimin e gjakut dhe si një kalë trojan, mbart me vete udhëzimet për t'i bërë qelizat e kancerit të dallueshme nga sistemi imunitar.

Nëpërmjet këtij veprimi, vaksina rrit reagimin ndaj kancerit dhe gjithashtu efektivitetin e medikamenteve të imunoterapisë, duke luftuar fenomenet e rezistencës ndaj këtyre trajtimeve.

Këto janë potencialet e vaksinës kundër kancerit të zhvilluar nga studiuesit italianë. Karakteristikat e saj janë ilustruar në Science Translational Medicine nga studiues nga laboratori i imunoregulimit Armenise-Harvard në Institutin Italian për Mjekësinë Gjenomike (Iigm) dhe bioteknologjinë italo-zvicerane Nouscom.

Vaksinat terapeutike të kancerit janë një fushë në të cilën kërkimet shkencore janë fokusuar prej kohësh.

Ashtu si me vaksinat parandaluese të përdorura për sëmundjet infektive, qëllimi i tyre është të udhëzojnë sistemin imunitar të njohë dhe të luftojë rrezikun.

Në këtë rast bëhet fjalë për kancerin, i cili identifikohet në bazë të proteinave specifike për qelizat kancerogjene.

Ka disa strategji që po studiohen: njëra prej tyre, ajo e ARN-së mesazhere mbi të cilën bazohen disa vaksina kundër Covid-19, rrjedh pikërisht nga kjo linjë kërkimi.

Në këtë rast, vaksina përdor një adenovirus të gorillave, i padëmshëm dhe i ngarkuar me mbartjen e tipareve të ndryshme të qelizave kancerogjene kundër të cilave synohet sistemi imunitar.

Produkti ishte objekt i një studimi klinik që përfshinte 12 pacientë me një nëntip të kancerit të zorrës së trashë (i përcaktuar si paqëndrueshmëri mikrosatelitore) në fazën metastatike.

Përveç vaksinës, pacientët morën një medikament imunoterapie që i përkiste familjes së frenuesve të pikave të kontrollit imunitar dhe kryesisht iu përgjigjën trajtimit; efektiviteti në disa prej tyre zgjati rreth dy vjet.

Ekipi zbuloi se vaksina ushtron veprimin e saj duke rritur disa qeliza imune që kanë funksionin e identifikimit dhe vrasjes së qelizave të infektuara me virus ose kancerogjene.

Është një popullatë e veçantë limfocitesh CD8 + me karakteristika të ngjashme me qelizat staminale dhe që arrin t'i shpëtojë mekanizmave të rraskapitjes që zakonisht i nënshtrohen qelizave imune të ekspozuara kronike ndaj kancerit.

Kjo ju lejon të keni një rezervë të aftë për të luftuar sëmundjen.

“Ne kemi kuptuar mekanizmin e veprimit që përcakton efektivitetin e vaksinës: falë kësaj njohurie të shtuar ne mund t'i transformojmë analizat tona eksperimentale në terapi më të sakta të synuara për çdo pacient”, shpjegon Luigia Pace, drejtore e laboratorit të imunoregulimit Armenise-Harvard bazuar në Fondacionin IRCCS Piemonte për Candiolo Onkologji.

“Për më tepër, duke pasur parasysh se teknika e prodhimit të këtyre vaksinave është testuar me vendosmëri dhe se të dhënat e marra në provën e parë klinike janë shumë premtuese, ekziston një mundësi reale për krijimin e vaksinave të reja efektive kundër shumë llojeve të tjera të kancerit”, përfundon ajo.

Puna u krye gjithashtu falë mbështetjes së Fondacionit AIRC për Kërkimin e Kancerit.

EMISIONET